Аз не мога да премълчавам корупцията. Винаги, когато пресека пътя й, имам проблеми, но това не ме е спирало. Такова беше положението и с прокти по европрограмата в МОН, и при Медицински университет.

Това каза пред БНТ Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

Получих сигнал за конфликт на интереси в „Структурни фондове“, които отговаряха за програмата за образованието, и предприех действия. Имаше и дисциплинарни уволнения. Това спаси парите за наука и предотврати разследване на ОЛАФ, каза Кунева. Нито лев санкция не може да бъде наложена, защото спрях корупцията, но забавянето на избора на оценители от страна на служебния министър, доведе до такива, коментира тя.

Много бих искала да има силно обществено внимание и контрол към програмата за наука и да не се губи нито лев.

Относно Медицинския университет Кунева заяви, че проверки са направени на всички медицински училища, но одитът на МУ в София е показал незаконни действия. Университетът не може да разкрива филиали в чужбина, когато и както си прецени, има закони, които трябва да бъдат спазвани и аз защитих законността, категорична бе тя.

Разочарована съм и ме е яд, че изпуснахме толкова време за борба с корупцията. Първоначално смятах, че причините да не се приеме предложеният от мен закон, са в текстовете и се опитвахме да ги направим максимално прецизни, но после видях, че политическа воля няма и всичко е тактика на отлагането от страх, коментира Кунева по повод антикорупцонния закон.

Ще преценя новия закон по това, има ли защита за подаващия сигнал. Не е важен подписът, а дали съдържа факти и се надявам подобни сигнали да бъдат проверявани, каза още тя.

Попитана за българското европредседателство Кунева бе категорична, че тюхкането трябва да спре и всеки да се захване с работа. Теоретиците са мързеливи хора, които пишат стратегии, казва един философ. Ние трябва да изпълняваме и да работим, за да сме добре подготвени за председателството, коментира тя.

Кунева беше категорична, че няма да се кандидатира за председател на ДБГ на Националното събрание през септември. Време е ръководството да бъде поето от човек с различен поглед, аз ще продължа да бъда част от ДБГ и да работя за силна държава, в която има контрол, а законите се спазват, добави тя.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре