Парламентът работи на автопилот и обществото го вижда. Няма каузи, няма смислени законопроекти. Вместо да има дебат по сериозни политически въроси, се занимават с плочките на НДК и се замерят с обвинения, коментира в предаването „Още от деня“ по БНТ Найден Зеленогорски, член на Изпълнителния съвет на ДБГ и Политическия съвет на РБ.

 

Имаме председателство само след няколко месеца, но не и дебат за приоритетите на страната ни. Такъв няма и за бъдещето на Европа, още не сме казали нищо за Бялата книга на Юнкер и утре не бива да се изненадваме, ако България остане на втора линия, каза той.

Реформаторският блок може да е бил по-труден за работа, защото имахме концепция, идеи, каузи и достатъчно експертен потенциал. Имахме внесени над 85 заноконопроекта, от които голяма част бяха приети, а сега за цял месец бяха едва 6, отговори Зеленогорски на въпрос по повод изказване на председателя на ПГ на ГЕРБ и добави, че в момента не вижда концепция, а лутане.

Антикорупцията, съдебната реформа бяха наши каузи, в които постигнахме напредък, отчетен и от Европейската комисия и не бива да спираме тази борба. Ще предложим на колегите от демократичната общност, която остана извън парламента, да обединим усилия по тези теми. Ако в парламента няма яснота, концепция и кураж да сторят нещо по тези съществени проблеми за страната, то ние,
извънпарламентарните, трябва да не спираме натиска, каза Зеленогорски.

Бъдещето на дясноцентристката общност минава през единодействие по конкретни теми, важни за гражданите. Важно е да има ясни ценности и приоритети, за които да работим. Опита да се съшие нещо с бели конци, не води до добър успех. На този етап трябва да търсим единодействие по определени теми, както направихме за мажоритарните избори, затова ще предложим през есента и разговор за борбата с корупцията, реформата в съдебната система, прозрачността при пбществените поръчки, допълни Найден Зеленогорски.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре