Въпреки огромните заявики, това правителство не е борец срещу корупцията, а част от нея, заяви пред BIT Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

 

НДК се превърна във фарс. Трябваше да е лицето на България за председателството, а придоби „образа“ на златната ябълка, която всеки иска да откъсне, за да прибере комисионна, коментира Делчев. Вместо да се говори по важните за председателството теми, да се търси национален консенсус, всичко опира до плочките и поръчките, добави Делчев.

Корупцията е видима и по отношение на обществените поръчки. Всеки ден се за такива се разходват около 20 млн. лева, цитира публични данни Делчев и подчерта, че от началото на юли има неизпълнение на закона при възлагането на поръчки, поради липсата на единна национална система. Никой не е предприел действия за отмяна на законовото правило. Това показва, че няма проблем за правителството да продължава беззаконието, допълни той.

Делчев подчерта, че хората имат огромни опасения за коруция и при санирането, затова програмата трябва да бъде преосмислена. Сгради се санират с некачествени материали, за едни и същи неща има двойни разлики в цените при стартирането на санирането и сега. Това няма как да не доведе до съмнения, каза още той.

Попитан за обединение в дясно Делчев беше категоричен, че формулата „да се съберем, за да сме заедно“ не е работеща. Не искаме обединение, за да се мине бариерата от 4%, а взаймодействие по важни теми. Партийте от демократичната общност първо трябва да напишем дневния си ред, за да знаем какви ще са стъпките ни като влезем в парламента.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре