„Бялата книга“ не е сведение, а сериозен документ. 17 от страните в ЕС са представили своите възгледи за развитието на Европа в Брюксел след вътрешен дебат. България не е направила това вътре в страната, нито има план как ще представи своите възгледи, заяви пред журналисти Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

 

Повече се говори за сгради, отколкото за това какво ще представлява българското председателство. Трябва да говорим за Западните Балкани, но това не са директиви. Самото произнасяне на думата не произвежда ефект, трябва да е ясно какво точно искаме, каза Кунева. Хубаво е, че се говори за отваряне на пазара и транспортните коридори, но когато преговаряш очакваш да чуеш дали си вътре във финансовата рамка и кога очакваш влизане, добави тя.

Трябва да се подготвят добре приоритетите и да довършим до край максимално много неща, за да може да се каже, че председателството е било успешно. Това включва и да следим работата на естонците, за да довършим започнатите директиви, което също би било успех за нас. Ако имаш приоритет младежка безработица, ще планираш повече срещи, а за тема, която не е сред приоритетите, значително по-малко, каза тя.

Общините също трябва да участват и да бъдат на картата на Европа. Те трябва да бъдат подпомогнати и да им се даде подкрепа. Да направим реклама на държавата си, да покажем какво мислим по големите теми - за хуманността, за еврозоната, за сигурността, а чрез всяка община да покажем богатството на българската култура и традиции, каза още Кунева.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре