Стабилността на правителството е привидна, този кабинет няма да изкара пълен мандат. ГЕРБ са безидейни, законите, които приеха в Народното събрание като махането на табелките пред радарите на пътя, са само параван за липсата на истински политики за решаването на проблемите, заяви пред БНР Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

 

Не се чува нищо от парламента за законопроект за спиране на корупцията, за продължаване на съдебната реформа. Няма как да очакваме от това Народно събрание, чийто рекорд е броят на свалените имунитети, да върне законността, каза той.

Обществените поръчки са друг голям проблем на ГЕРБ. Една от мерките за намаляване на корупцията беше въвеждането на централизирана национана система, но тя не функционира, въпреки че по закон трябваше да стане в началото на юли. Рекламираният от ГЕРБ Закон за обществените поръчки въведе правило, което за пореден път не се спазва. Как хората да имат страх от закона като примерът, който получават и от властимащите е, че това няма особено значение, попита реторично Делчев.

Над 420 общ поръчки са опорочени. Въпреки твърденията, няма внесен законопроект, който да удължи срока за приемането на единна система, а само съобщение на един сайт, каза още той.

Наказанието за побой над лекари е затвор и това трябва да стане ясно за всеки български гражданин. Има прекалено много вратички в Наказателния кодекс, които оставят биячите на лекари извън затвора, коментира Делчев по повод зачестилите случаи на агресия срещу медици. Проблем е и бавното правосъдие, но не виждам ГЕРБ да правят нещо по въпроса, за тях изглежда съдебната реформа е да спрат финансирането на съсловнте организации.

Необходимо е ново законодателство за онлайн и печатните медии, както и промени в Закона за радиото и телевизията, изсветляване на собствеността не медиите, каза Делчев на въпрос за ниските нива, които България заема при изследванията за свобода на словото. Голям проблем е концентрация на собственост, което превръща медиите в бухалки. Не може един човек да притежава 80% от определен тип медии и да очакваме да има свобода на словото, допълни той. Призовахме КЗК да се самосезира, да кажат има ли монопол в медиите и той да бъде разбит. Ако КЗК отказва да свърши основната си работа - да защитава правото на конкуренция, е крайно време да име нов истински независим орган, който да се бори с мониполите на пазара, коментира Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре