Все още нямаме комуникационна програма за българското председателство. Комуникацията не са само събития, трябва да покажем какво мислим българите за миграцията, за киберсигурността, за европейската отбрана, да помислим как представяме Европа в България и да представим как мисли България в Европа, каза пред БНР Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

 

Разговорът за свободата е в основата на културното единство в Европа и трябва да се обсъди дали искаме да представим европейците помогнали ни да утвърдим свободата си, както и българите с принос към Европа. Това може да стане и с кратки филми, разказващи историите за личностите, които се свързват и с българската, и с европейската история, даде пример Кунева.

Няма дипломат в София, който да не е информирал държавата си за скандалите у нас, но също така ще научат и за всичко, което успеем да постигнем. Идеята, че можеш да се откажеш от председателство или да ти го вземат, е абсурдна. Поредността е записана в Лисабонския договор и промени може да има само при напускане на Съюза, отговори Кунева на въпрос дали е застрашено председателството. България трябва да бъде много добре подготвена, за да успее да постигне напредък по заложените приоритети, добави тя. Според думите й публичният интерес към председателството е полезен, тъй като стимулира политиците и администрацията към ефективна работа.

Попитана за българските приоритети, Кунева отговори, че трите К звучи добре, но консенсус може да е по-скоро форма на работа, отколкото приоритет. Всъщност тук са включени миграцията, сигурността, борбата с престъпността, разширяването на ЕС със Западните Балкани, по които България трябва да търси балансирано решение, допълни тя. Ако нашата цел на председателството ще бъдат Западните Балкани, трябва да се направят събития не само у нас, но и в големите столици, за да се обясни на гражданите на ЕС защо е важно, каза тя.
При конкурентоспособността освен икономика, България трябва да наблегне на образованието. Надявам се, че МОН и правителството ще продължат усилията за поставянето на науката като петата свобода в ЕС. Кохезионната политика е важна и е част от дневния ред на ЕС, тъй като основната цел е изравняването на стандарта. Ще ни се наложи да търсим баланс по сериозната тема за финансовата рамка на ЕС, която ще бъде изправена пред трудност след напускането на Великобритания, а останалите страни не са готови да увеличават вноските си, каза още тя.
Естествено е българското председателство да продължи и някои теми, започнати от естонците, особено в областта на дигиталната икономика, добави Кунева.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре