Скандалите и с НДК, и със самолетите са плод на една болест - липсата на прозрачност в управлението, коментира пред телевизия Евроком Найден Зеленогорски от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

 

Мирише на корупция, но не се работи нито за бързото приемане на антикорупционен закон, нито за продължаване на съдебната реформа, а ще се правят анкетни комисии за проверка на процедурата за избора на самолети за армията, за ремонтите в НДК. От това не очаквам да излезе нещо, както нищо не направиха комисиите за Белене и за КТБ, каза той.

Този парламент не произвежда политика, а само скандали. Вместо да се занимават с важните неща като приоритетите за председателството и какво можем да постигнем през това време, цяла България и Европа трябва да гледат споровете кой да сменя плочките, да подписва поръчките за ремонта, допълни той.

Дори и в най-красивите зали да се провежда председателството, ако се говорят глупости, няма никакво значение мястото, затова правителството трябва да се занимае с истинските въпроси. Не съм разбрал дори да се търси разговор с хората, които работиха за това България да е член на Европейския съюз, нито с човека, който започна преговорите Кесьов, нито с Кунева, която ги завърши, нито с Паси, а експертиза е нужна и никой не е самодостатъчен, допълни той.

Попитан за новия антикорупционен закон Зеленогорски бе категоричен, че борбата с коруцията не може да се отлага повече. Има приет закон на първо четене, защо не се ползва, а се обсъждат 2 страници документ, не мога да си обясня, каза той.

Един закон сам по себе си няма да свърши работа, ако бъде бламиран, затова е необходима реална политическа воля за справяне с проблема. По същия начин и със съдебната реформа. Приехме добри промени и в Конституцията, и в Закона за съдебната власт, но сега отново не е ясно на какви критерии отговарят предложените от депутатите кандидати, за щастие поне професионалните квоти бяха избрани след гласуване от всички. Надявам се да не видим същата картинка – на тебе толкова, на мене толкова при разпределението на политическата квота във ВСС, каза още той.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре