„Движение България на гражданите“ пита ресорния вицепремиер Томислав Дончев кой ще понесе отговорност за забавянето на парите за наука с повече от 5 месеца.

 

През 2018 година трябва да бъдат показани междинни резултати от програмата, която все още не е стартирала и това може да се окаже фатално за финансирането за наука, коментира Димитър Делчев, заместник-председател на ДБГ.

От ДБГ питат колко големи са рисковете за загуба на европейски средства, заради петмесечното забавяне на процедурата, незаконно прекратена от служебния министър на образованието и науката Денков, и в какви размери ще бъдат загубите.

Повод за питането е решението на ВАС, според което поръчката за избор на оценители по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е спряна неправомерно от служебния министър на образованието и науката проф. Денков.

ДБГ питат Дончев дали ще отмени оспорената и от ЕК процедура на Централното координационно звено към МС за избор на външни оценители. Вместо да предотврати неправомерните действия на служебния министър, ЦКЗ започна процедура за набиране на индивидуални външни оценители. На практика това е заобикаляне на Закона за обществените поръчки и е в противоречие на одобрения от Европейската комисия модел на външно оценяване, категорични са от ДБГ. Това се потвърди и от нарочно писмо от края на март от ЕК, в което се изразява безпокойство от качеството на оценителите и прозрачността на процедурата, припомнят от Движението.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре