България страда от високи нива на корупцията и тежка бюрокрация, трябват реални действия и ГЕРБ да се откажат от практиката да започват нещо и да не го довършват, коментира в предаването „Неделя 150“ по БНР Найден Зеленогорски от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

 

Липсва концепция. Цели 20 години не можем да постигнем напрадък, а неясните административни процедури тормозят всеки ден българските граждани, каза Зеленогорски. Още в 43ото Народно събрание от Реформаторкия блок бяхме предложили мълчаливото съгласие, но беше неглижирано, припомни той. В Плевен преди 10 години започнахме да предоставяме електронни услуги на гражданите, защо това не може да се случи и в държавата, попита реторично той и бе категоричен, че въвеждането на елетронното управление трябва да е приоритет.

Надявам се, че за това, което твърдят от мнозинството ще намерят и воля да го изпълнят, защото корупцията и тежката администрация са сериозна спирачка пред развитието на България, коментира Зеленогорски. Относно борбата с корупцията той добави, че законопроектът, изготвен от Меглена Кунева и екипът й е добър, обсъден и подкрепен е и от Борисов, Захариева, Цачева, от патриотите, затова не вижда причина да се пише нов проект, освен ако целите не са различни от работещ закон.

Относно промяната на избирателната система и организираната от РБ през седмицата дискусия с представители на десни партии, експерти и граждани, Зеленогорски заяви, че най-важното е не каква е системата, а как държавата ще се справи с 30% купен и корпоративен вот. Това е неефективна демокрация и нищо няма да помогне, ако не се прекратят възможностите за изборни манипулации, категоричен бе той. За ефективни и честни избори трябва да има изчистване на избирателните списъци от „мъртвите души“, да се въведе машинно и електронно дистанционно гласуване, професионална изборна администрация. Ако има честен процес, с намаляване на прага за преференциите, премахване на защитата на първия и задължителна преференция, ще се постигне силен мажоритарен избор, допълни той.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре