Референдумите се превърнаха от властимащите в инструмент за измиване на ръцете им, когато е необходимо да се поеме отговорност, коментира в предаването „Седмицата“ на Дарик радио Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

 

Делчев даде пример с местното допитване в Стара Загора, което беше опит на кмета на града да прехвърли отговорността на гражданите, за да се покрият пропуснатите до този момент възможности. Когато нещо не е изгодно за управляващите, най-лесно е да свикат референдум. Според думите му законът за референдумите трябва да бъде променен така, че да бъде намален прагът за свъкване на допитване от гражданите, а когато инициатор са властимащите да са необходими по-големи мнозинства в Народното събрание и в Общинския съвет. Попитан за въвеждането на мажоритарни избори в два тура Делчев заяви, че това би довело до задълбочаване на проблемите с купуване на гласове и контролиран вот.

Усилията трябва да са съсредоточени в изчистване на изборните манипулации, а не смяната на една система с друга, категоричен бе той и добави, че от ДБГ ще настояват за предприемане на решителни действия за изчистване на избирателните списъци, въвеждане на машинно гласуване, както и повече възможности на полицаите да разследват продажбата на гласове. Ако бъде премахнато криминализирането на провокацията към подкуп, разследващите ще имат много повече инструменти за борба и с купуването на гласове, и с корупцията по високите етажи, добави той. ГЕРБ и патриотите обаче нямат голямо желание да се борят с корупцията не само на изборите, а изобщо. И Захариева, И Борисов гласуваха закона за борба с корпцията, а сега ще пишат нов, може би защото законопроектът на г-жа Кунева ще доведе до реални резултати и именно от това се страхуват, коментира Делчев.

ГЕРБ са силни в обещанията, от който нищо не следва. Марешки се занимава с избирателната система, вместо да решава проблемите, за които говореше по време на кампанията – намаляване на цените на лекарства и бензина. Това ни показва, че популизмът е обхванал всички и това няма да доведе до нищо добро за държавата, допълни той. През есента ДБГ ще реши какъв да бъде пътят напред. Възстановихме работните групи, с колегите от ръководството обикаляме страната, за да чуем хората, защото проблемите в държавата, не са това, което чуваме на жълтите павета. Хората се интересуват от доходите си, образованието на децата си, отговори Делчев на въпрос за предстоящото в ДБГ.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре