Популизмът на ГЕРБ в каманията ги вкара в капана на празните обещания. В момента правителството и парламента са в безпътицата. Толкова много обещаваха с ясното съзнание, че не могат да го изпълнят, че сега се чудят какво да правят и само имитират действия с ходене по медийни участия.

Това коментира пред радио К2 Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

ГЕРБ и патриотите обещаваха и на учителите, и на лекарите, и на възрастните, и на младите. Като не могат да изпълнят тези заявки, може да се окаже, че победата им е била пирова, добави той.

Попитан за кръглата маса за избирателните системи и изборите в България, Делчев отговори, че е имало обединение около тезата, че мажоритарният вот няма да доведе до промяната, която искат хората, а ще ни отнеме демокрацията. ГЕРБ носят отговорност, но оставиха на ДПС да реши каква да бъде избирателната система.

Според думите му по-важната задача е спирането на изборните манипулации с въвеждане на машинно гласуване, изчистване на избирателните списъци, професионална изборна администрация. Искаме информация от ЦИК и правителството как върви процесът по осигуряване на машини за следващите избори, за да не стане така, че отново да бъде нарушен законът, каза още Делчев. Трябва да се махнат номерата пред партиите в бюлетините и да има разбъркване на реда, така ще е нужно човек да може да чете, за да гласува. Не изключваме никого, но ако си неграмотен, трудно ще можеш да гласуваш, коментира той.

Стоплянето на отношенията между България и Македония е добра посока. Желанието за по-мек диалог не бива да остава само на думи. В последните години се наслушахме на антибългарска пропаганда в Македония и това трябва да спре. Там има огромна българска общност, която има нужда от училища, от институт, който да поддържа културните взаимоотношения и да се подобрят възможностите за икономическа реализация, коментира Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре