За реална борба с корупцията е нужда политическа воля, каквато липсва, коментира пред БНР Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

 

Все още нямаме закон за борба с корупцията по високите етажи, защото всеки, който влезе в управлението, не иска да излиза на показ имуществото му, колко коли си е купил, дали не е взел изгодно апартамент под наем. Под политическа воля нямам предвид само закон, който да каже, че ще се проверяват всички, а съсредоточен към проверяване на хората във високите етажи на властта. Ако проверяваме всички, както е в момента, ще остане положението, при което по-голямата част от проверките са върху директори на дирекции, а не върху техните шефове, каза още Кунева.

Ако тези, които трябва да гласуват закона не си дадат сметка, че са публични личности и трябва да бъдат проверявани, то той ще бъде осакатен още при приемането му, добави тя. Хората трябва да могат да видят лист по лист имуществото на политиците.

На въпрос за заявките за намаляване на административните процедури Кунева отговори, че се надява да не са само на думи и това, което ще се прави да обезкуражи корупцията на ниско ниво. Но ние имаме проблем с корупцията по високите етажи, при обществените поръчки, при големи инфраструктурни проекти, при концентрация на власт и пари и това е сериозният проблем, с който трябва да се борим.

Попитана за неподписаните сигнали Кунева бе категорична, че съдържателен сигнал с доказателства е по-добър от подписан сигнал без факти.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре