За повече мажоритарност без праг на преференциите и без защита на водача, настояват реформаторите.

 

Премахването на прага при преференциите, защитата на водача и задължителната преференция ще засилят мажоритарният елемент на избори и гражданите ще имат право да избират личностите, които да ги представляват в парламента, както поискаха. Това каза Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от РБ, по време на кръглата маса за демократични и честни избори и видовете избирателни системи, която се проведе днес в София с участието на представители на десните извънпарламентарни партии, експерти по избирателни системи, политолози, граждани.

Обществото показа, че иска да гласува за личности, но въвеждането на 100% мажоритарен вот застрашава демокрацията в България. Трябва широко обществено обсъждане преди да бъдат предприети всякакви стъпки за радикална промяна. Не избрателната система, а проблемите при гласуването и липсата на истински демократичен процес са голямата заплаха, която трябва да преодолеем, каза той. Недопустимо е ГЕРБ да оставят в ръцете на ДПС решението каква избирателна система ще има в България. Предложенията за нов референдум са поредният опит да бъде снета отговорността от управляващите и прехвърлена на гражданите, заяви Делчев.

Според проучвания близо 30% от вота на последните избори е бил контролиран, което превръща изборите повече в пазарлък, в бит пазар, а не в израз на гласа на народа, коментира Делчев. На местните избори вотът е мажоритарен, но всеки път виждаме все повече примери, при които Изборният кодекс сякаш е „изгорен“ и действат правилата на местните феодали, каза още заместник-председателят на ДБГ. Той бе категоричен, че усилията трябва да бъдат насочени към прекратяването на изборните манипулации, а не към промяна на избирателната система на всяка цена.

Според думите му трябва да се направят постъпки за въвеждане на машинно гласуване в цялата страната и електронен вот, за да се противодейства на практиките за манипулации като смяна на бюлетини, нарочното им валидиране. Липсата на действителни избирателни списъци също е голям проблем, по който администрацията не работи, а над 1 млн. „мъртви души“ се използват от определени партии и това трябва да се промени, категоричен бе той.

Делчев постави и въпроса за промяна на изборните правила за премахване на номерата пред партиите и разбъркване на имената им. Наречете го мек образователен ценз или както искате, но за да гласува човек, поне трябва да може да прочете името на партията, допълни той. 

Торстен Гайслер, ръководител на Фондация „Конрад Аденауер“ за България, представи немската и френската избирателна системи и подчерта, че дискусията за промяна на избирателната система трябва да бъде продължена с разум и мисъл към бъдещето.

Димитър Димитров, експерт по избирателни системи, коментира, че с проведения референдум е на път да се провали постигнатия консенсус по отношение на начина на гласуване. В България не съществува техническа инфраструктура за мажоритарно гласуване, няма регистър на избирателите и вместо да се помисли в посоката на изграждането й, се говори за всичко останало, което няма да доведе до промяна, допълни той.

Според Първан Симеонов избирателната система не е причината за проблемите при изборите в България. Крайно време е да се учим да спазваме правилата, вместо да ги променяме, заяви той и добави, че с промяната на системата хората може да бъдат излъгани, че от тях зависи нещо.

Венци Мицов от Глас народен заяви, че референдумът е наказателен спрямо политическата класа и дискусията се отмества от важните теми като не добре работещата икономика, лоша съдебна система. Според нас предприемането на мажоритарен вот ще доведе до циментиране на 2-3 партии от статуквото, каза още той.

Димитър Божилов от ДСБ заяви, че подкрепят въвеждането на електронното гласуване, а смяната на системата не е решение. Рискуваме гласовете на малцинството да изберат мнозинството, допълни Кристина Петкова от ДСБ – жени.

Ваня Нушева и Даниел Стефанов също заявиха, че трябва да има дефиниране на проблемите и целите преди да се правят сериозни промени. Нушева набеляза проблеми в изборния процес като контролирания вот, недобро подготвени избирателни списъци, както и опитите за промяна на системата без да се търси мнението на експерти.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре