Ако кметът има решение, което удовлетворява и двете страни, защо ни е референдум при това с незаконосъобразен въпрос, коментира Танев

 

Бедечка е синптом. Проблеми с частната собственост в паркове има в цялата държава. Необходими са спешни и решителни мерки и приемане на закон за защита на зелените площи в градовете като Натура 2000, заяви пред телевизия България он еър Димитър Танев от „Движение България на гражданите" от Реформаторския блок, народен представител от Стара Загора в 43-тото Народно събрание.

Има закон за защитените територии, но градските площи не влизат в него. Трябва да бъде разширен и гражданите да имат възможност да защитят парковете в градовете си, категоричен бе той.

Законът ясно казва, че по въпроси, касаещи бюджета, не може да се прави референдум, затова така зададен въпросът на референдума за Бедечка е незаконосъобразен. Законът е дал право на управляващите да решават въпросите свързани с бюджета, а не да товарят хората с тежки решения , каза Танев.

Този референдум трябваше да бъде проведен през 2012 г., когато същият кмет промени общия устройствен план и се даде възможност за застрояване на парка. Сега да се правят опити за прехвърляне на отговорността на гражданите за несвършената работа на кмета, който си смени мнението няколко пъти, е грешно, заяви Димитър Танев. Вчера кметът Живко Тодоров съобщи, че е намерил компромисно решение. Защо тогава ни е този референдум, които разделя и противопоставя хората и е излишно харчене на пари. И защо му е важно да му гласуват хората насилствения референдум, след като той вече имал решение, попита реторично той.

Лъжа е, че общината няма пари и имоти. Само приходите от продажба на земи за миналата година в Стара Загора са 2 млн.лв., а за 2017 г. също има такъв план. Тези земи могат да се използват за компенсиране на собствениците на имоти в Бедечка, както и да се търсят варианти и с помощта на държавата, а не да се иска празен чек от гражданите за харчене на пари, коментира Танев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре