Проблемът на демокрацията у нас е търговията с гласове, която мажоритарният вот ще засили, коментира пред радио К2 Найден Зеленогорски от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

 

Трябва да се борим с купения и корпоративния вот, гласуването от чуждо име чрез „мъртвите души“ в списъците, в противен случай и чисто нова избирателна система да измислим, нищо няма да се промени, каза Зеленогорски. ЦИК не работят по въвеждането на машинното гласуване, а електронното гласуване също е на път да остане добро пожелание. Това не ни дава спокойствие, че целта е честен изборен процес, допълни той.

Въвеждането на мажорна избирателна система с абсолютно мнозинство ще предизвика трусове. Подобна система не съществува в нито една европейска държава, само в няколко малки африкански и азиатски държави, припомни Зеленогорски. Може да се окаже, че 27 години след началото на демокрацията се връщаме на член едно и това ще е пагубно, категоричен бе той.

Зеленогорски обяви, че съвмествно с фондация „Конрад Аденауер“ организират кръгла маса следващата сряда, на която партиите извън парламента ще дадат начало на широка обществена дискусия за мажоритарната и другите избирателни системи. Надявам се колегите от останлите десни партии да отговорят положително на поканата и да се включат в обсъжданията, защото има реална заплаха за демокрацията в България, каза още той.

Най-важната цел пред това правителство, ако то има претенциите да е дясно, е да осигури спокойствие на бизнеса да се развива, а българските граждани да усетят ръст на икономиката през повишаване на жизненото им равнище, подобряване на обраованието и здравеопазването, отговори Зеленогорски на въпрос за работата на кабинета. Вече 10 години България е част от Европейския съюз, но все още сме на опашката. Какво като сме част от ЕС като всеки ден хората се страхуват за сигурността и хляба си, попита реторично той. Трябва да се работи именно за подобряване на икономическата среда, защото скоро еврофондовете, които в момента дават 40% от от ръста на икономиката, ще спрат. Необходимо е ефективно усвояване на тези средства, без бюрократични спънки, категоричен бе той.

Този празен ход и в комисиите в парламента, и в пленарна зала трябва да бъде преодолян. Могат да вземат проекти от предходния парламент като антикорупционния закон, за да не се губи време и тепърва отново да се пишат проекти, защото борбата с корупцията на всички нива не бива да бъде отлагана повече, добави той.

Попитан за плановете на ДБГ Зеленогорски отговори, че ръководството вече е направило срещи със структурите в 15 области, на които се обсъждат бъдещите инициативи на партията, а в събота предстои и голяма софийска среща.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре