Тройната коалиция на ГЕРБ, БСП и ДПС с мълчаливото съгласие на Обединените патриоти се готви да избере новите членове на статуквото в съдебната система. Изслушването на 18 кандидати за членове на Висшия съдебен съвет в правна комисия, а не в пленарна зала и то в рамките на няколко часа, е чисто и просто „залъгалка“. Още като прочетох мотивите на партиите за номиниране на кандидатите ми стана ясно, че процедурата е формална и цели да гримира за пред Брюксел предварително договорен състав на органа, коментира Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение България на гражданите", по повод избора на членове на ВСС от парламента и изслушването им в правната комисия днес.

 

Изборът на нови членове на ВСС е важен, тъй като това ще са хората, пред които съдиите, прокурорите и следователите от цялата страна ще са отговорни за качеството и бързината на актовете си. Новият ВСС може да осигури по-справедлива правосъдна система и е длъжен, особено след провала на предишния състав, добави той. Очевидно е, обаче, че е налице тайно съглашателство между „уж враговете“ ГЕРБ, БСП и ДПС за избор на квотен принцип на удобни за тях членове, които да бранят статуквото, каза Делчев.

Именно този състав на ВСС ще избира нов главен прокурор след две години. От ДБГ продължаваме да настояваме за гаранции, че там ще попаднат независими професионалисти, които няма да се подадат на политическо влияние и които няма да се страхуват да изрекат на глас, че е необходима реформа в прокуратурата като направят първите стъпки за реализирането й, заяви той.

Изборът се прави на тъмно и без публично изслушване пред максимално широк кръг от хора, а чрез тайни договорки по коридорите. Именно този начин, по който ще бъдат избрани новите членове на ВСС от НС, затвърждава убеждението, че парламентарната квота се ползва за политическо влияние върху съдебната система. Ето защо тя трябва да бъде съществено намалена, категоричен е Делчев.

Земестник-председатеят на ДБГ изпрати писмо до Комисията по правни въпроси с питания към кандидатите за членове на ВСС, чиито отговори ще са лакмус има или не воля у новите членове за реформа в правосъдната система.

Ето и въпросите, на който иска публичен отговор Делчев:

Каква трябва да е реакцията на ВСС, ако член на изпълнителната или на законодателната власт или длъжностно лице публично упражнява натиск върху съдия или прокурор по повод на конкретно съдебно производство или във връзка с решенията на съответния съдия или прокурор?
Трябва ли да се въведе задължение за съдиите и прокурорите да оповестяват контактите, които осъществяват с трети лица и които касаят пряко или косвено тяхната работа като магистрат?
Необходима ли е реформа в прокуратурата и каква?
Какви мерки бихте предложили за намаляване на натовареността на 5те най-претоварени съдилища в България?
Смятате ли, че членовете на ВСС трябва да получават допълнителни надбавки към заплатата си? Ако станете член на ВСС, бихте ли се отказали от тях?
Одобрявате ли т.нар. кариерен бонус за членовете на ВСС, т.е. да могат да избират къде да се върнат на работа след изтичане на мандата им? Ако станете член на ВСС, бихте ли се отказали от тази възможност?
Трябва ли да има прекрояване на съдебната карта?
Редно ли е да има неофициална комуникация между членовете на ВСС и представители на Изпълнителната власт? Ако да, в какви направления?

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре