България трябва да работи за сигурността в региона по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и да наложи своите приоритети, които да влязат в заключенията на Съвета за периода, каза пред България он еър Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

 

Трябва да сме наясно, че председателството на Съвета на ЕС не е само ремонти, а възможност за реални политики и България трябва да работи за налагане на важни за нас теми, извън посочените в Стратегическия дневен ред от Съюза. Трябва да наблегнем на добрите отношение между ЕС и нашите съседи, защото това дава сигурност и за самите нас. Включването в заключението на нашите приоритети означава, че те ще бъдат заложени в политиката на Съюза в бъдеще, поясни Кунева. По подготовката за председателството се смениха четирима координатори, а пети беше самият настоящ премиер и тази смяна дава отражения, отговори тя на въпрос за темповете на напредък.

Попитана за забавянето на българската кандидатура за европейски комисар тя подчерта, че това е прецедент в историята на ЕС и през това време са изпуснати добри възможности. България нямаше представител, когато излезе „Бялата книга“, т.е сценариите за развитие на Съюза, нито когато се подготвяше мониторинговия доклад за страната и това не е добре, каза тя и пожела успех на следващия представител на България в ЕК.

Изглежда Европа отхвърля национализма, Германия, Франция, Холандия избраха европейското развитие. Мнозинството от хората искат връщане на нормалността, ДБГ изпреварихме времето си с това послание през 2013 година, но се надявам да се случи, коментира тя.

Кунева поздрави всички по повод празника на Европейския съюз днес. Като последния преговарящ за присъединяването на България към ЕС съм изключително щастлива да видя развитието на страната като част от обединението на мира в Европа, допълни тя.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре