РБ отправи призив за нов разговор за българската Десница и единодействие на десните сили извън парламента по ключовите за обществото приоритети, категоричен бе Зеленогорски

За да дадем оценка на правителството и парламента, ние ще съдим по категоричното запазване на евроатлантическата ориентация, приемането на антикорупционен закон, създаването на единен орган за борба с корупцията, продължаването на съдебната реформа, въвеждането на машинното гласуване и електронното дистанционно гласуване. Има опасност ГЕРБ да се настани в дясната ниша и задача на Реформаторите е да намерят решение това да не стане, а автентичните десни хора на следващите избори да са представени в парламента.

 

Това каза в студиото на БНТ Найден Зеленогорски – ръководител на предизборния щаб на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

Той допълни, че вчера Националният координационен съвет на РБ е приел оставката на Политическия съвет. Оценяваме резултатите като слаби за Блока и в този смисъл отправихме призив за започване на един нов разговор за българската Десница и единодействие с извънпарламентарните десни сили по важните за обществото приоритети, каза Зеленогорски.

На въпрос за ГЕРБ той каза, че спрямо тях Реформаторите са конкурент и коректив, а оценката ще бъде дадена от РБ на базата на програмата, която беше предложена по време на кампанията на десните избиратели. С ГЕРБ имаме много разминавания – очакваме да са по-категорични в областта на съдебната реформа и антикорупцията, защото България е на първо място по корупция, на последно по качество на живот в ЕС и единствена в ЕС без антикорупционен закон.

Той подчерта, че повтарянето на грешката, в последните 27 години от българската история, десните да се явяват разединени, води до винаги лош резултат – десните гласоподаватели  остават непредставени в парламента, а в самите формации започват да действат деструктивни сили. За нас не е повод за гордост, че от трите фрагмента в дясно ние има най-много поддръжници, нито е добре разделянето на повече и по-малко демократи – това е контрапродуктивно, каза той. Последните години и месеци, през кампанията също, именно РБ подаваше ръка за обединение, не използвахме език на омразата към други политически сили, призовавахме за единство, но това не е еднопосочен процес – трябва и другите да го правят, обясни Зеленогорски. РБ не успяхме да довършим реформите в нашите сектори, защото времето от 2 години не стигна – резултатите в образованието и здравеопазването, в отбраната и икономиката не могат да се видят веднага, обясни Реформаторът и добави, че политическата воля за приемането на антикорупционния закон не е стигнала, въпреки усилията на РБ.

Според него, на тези избори имаше значителен корпоративен и технологичен вот от 20-25 %, който преструктурира политическото пространство, и в него РБ не може да е конкурентен, защото не се занимава с такъв вот.

Дълбоко се съмнявам, че е продуктивно една непредставена в парламента политическа сила да влиза през служебния вход в управлението, а не през централния, отговори той на въпрос дали ще има десни представители в правителството „Борисов 3“. Ако има такива, ще ги видим всички, но такова нещо не би било продуктивно, категоричен бе Зеленогорски.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре