Да събираш боклука на 12 общини, да печелиш от това милиони левове, а улиците да са осеяни с дупки, да нямаш здравна служба, читалище и пенсионерски клуб е лош модел на финансова децентрализация

На една от многобройните си предизборни срещи днес в село Ракитница Димитър Танев, кандидат за народен представител и водач на листата от КП "Реформаторски блок - Глас народен" за 27-ми МИР - Стара Загора коментира отново проблемите на хората от бащиното си село.

 

Те за пореден път разказват за недоволството си от регионалното депо за битови отпадъци. Неотдавна лентата прерязват бившият премиер Бойко Борисов, бившият министър на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител на област Стара Загора, кметът на Стара Загора и кметове на общини от региона с напоително отразяване от всички медии. Че Регионалният център за управление на отпадъците е най-големият обект от инвестиционен проект Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора, няма съмнение. Очакванията са за увеличаване на разделното събиране на битовите отпадъци и тяхното рециклиране, както и въвеждане на ефективна и екологосъобразна система за съвременно управление на отпадъците. Това уверява лично ексминистър Василева. Само че и тогава, и сега хората от селото са гневни. Жителите на Ракитница организират на 20 юни 2009 г. Инициативен комитет, който да брани селото от депото. Той работи и до днес, но никой не чува гласа му. Хората за пореден път предупреждават, че произвежданите в село Ракитница пшеница, плодове и зеленчуци на площ от 12 500 дка са замърсени. Експерти потвърждават тази теза още през 2009 г. Така или иначе проектът е финализиран и работи. Никой обаче дори и не говори за компенсации за ракитничани заради това, че им изисипват боклуците от 12 общини. Това е европейска практика и се прави в цивилизованите държави, ако щете дори и за софийския боклук. Тук само споменавам Суходол, който заради подобна ситуация получи компенсация от десетки милиони левове от Столичната община.

Хората от Ракитница са наказани да живеят с екологични проблеми и огромни рискове занапред заради това, че взривове от близката кариера потапят в прах селото и заплашват сигурността и целостта на къщите им и на депото.

Мой личен ангажимент е да работя за това Общината да поеме ясен ангажимент към екологията, здравето и живота на хората в Ракитница и да предостави адекватни компенсации заради потенциални рискове. А имат толкова простички искания като да се преасфалтират улиците, да имат номера на тях, за да може например линейката на Спешна помощ да пристигне, където трябва. Настоявам от милионите левове приходи от депото Общината да се финансира селска здравна служба, читалище и пенсионерски клуб.

Аз ще подкрепя законодателни мерки за децентрализация, когато тя се приложи и на следващо ниво, заяви Димитър Танев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре