Трябва да дадем силен отпор на популизма и национализма, защото силна и единна Европа е добра перспектива за всички европейски граждани, най-вече за тези като нас, които сме на южната граница на Съюза. Сами, без Европа, с терористичните заплахи и мигрантския натиск, за сигурността България не може да се справи, защото тези процеси са сложни, изискват ресурс на повече от една държава и политическо съгласие на повече субекти. Страната ни трябва да направи избора си за степента на консолидация в ЕС, която кореспондира с нашите интереси. Това заяви на лекция във Велико Търново за бъдещето на Европа и европейския път на България лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

 

Европа търси спасение и нови идеи, защото светът много динамично и дълбоко се променя. Дори най-голямата страна в ЕС е само 1 % от населението на света, но целият съюз е 500 млн. души. Затова ЕС има огромна сила с възможностите си да преговаря, вкл. и за национални за отделната страна интереси, категорична беше Кунева.

Тя коментира и т.нар. "Бяла книга" на ЕС, оповестена от Юнкер с пет сценария за развитие на Съюза. България трябва да направи анализ на ползите и рисковете от всеки от тези пет варианта и без колебания да го защитим пред Европа. Тези пет сценария трябва да се дискутират много задълбочено и дълго в България. България трябва да реши колко интензивно да е членството й в ЕС, кой от тези сценарии ще й донесе повече просперитет и кои ще са рисковете. И да вземе консолидирано общо национално решение, заключи тя.

След няколко месеца България поема председателството на Съвета на ЕС и политическите ни приоритети, свързани със сигурност, икономическо развитие и свобода за гражданите, ще бъдат във фокуса на Европа, каза Кунева. Тя заяви, че общините трябва да имат възможност да участват със своите ресурси и важни публични събития в председателството и неговата комуникационна и събитийна програма. Трябва да се обхванат старите исторически столици на България. По тези възможности би било жалко да пропуснем ползи, ако се забави организацията поради обща нестабилност, политическа динамика, избори или друга подобна причина, каза тя.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре