Реформаторският блок е внесъл искане, под формата на отворено писмо, до президента Румен Радев, като единствената легитимна власт в България, с което се искат няколко неща. Това обяви на пресконференция в Благоевград водачът на листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ за областта – Димитър Делчев.

 

За Радио „Фокус“ – Пирин той коментира и какви са конкретните им искания към президента: „С това писмо искаме на първо място той да разпореди искане за закриването на секции на територията на Турция, като секциите се ограничат само до консулските представителства и посолството на България в Турция. По този начин ние се надяваме държавата да контролира изборния процес там и да не допусне намеса във вътрешните работи на България чрез контролиран или организиран вот от турската държава“.

Делчев отбеляза, че второто искане на Реформаторски блок към президента Румен Радев е да има засилена защита по южната ни граница по отношение на изборния туризъм, тоест контролът да е държавата да не допуска автобуси, които преминават нашата граница с тази цел. „Това лесно може да бъде установено от граничните служите“, каза още Делчев.

Той добави, че от Реформаторския блок се притесняват, че с последните опити и действия на представители на турската държава се подготвя намеса във вътрешните работи на България, и то явна и агресивна намеса. „Ние смятаме, че не трябва да има намеса от която и да било държава в изборния процес, заставайки на страната на някоя партия. Затова се надяваме, че президентът ще изпълни своя национален дълг и ще предприеме всички необходими действия. Затова и достатъчно рано го сезираме с това отворено писмо и с данните, които имаме за подготвяни подобни действия на територията на България“, подчерта Делчев.

Той допълни, че освен с хипотези, разполагат и с реални данни за готвена намеса от страна на Турция в изборния процес в страната ни. „Имаме конкретни данни, включително и от медии, не само български, но и турски такива, които постоянно ни заливат с информация за агитация от страна на турски представители, като например министъра на труда на Турция, който беше агитирал в България за една конкретна партия. Освен това знаете, че последните дни се случиха арести на няколко лица на територията на България с подозрения, че те са агитирали за определена политическа партия у нас. Затова на базата на тези данни, ние искаме да защитим националния интерес и се надяваме, че държавата със своите институции и органи ще постигне всичко това“, обясни Димитър Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре