Да се затворят границите за изборни туристи от Турция и да се затворят всички секции, извън посолството и дипломатическите представителства в южната ни съседка. Това поиска в отворено писмо до президента Румен Радев и сигнал до ЦИК коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”.

 

От коалицията посочват, че в момента цялата отговорност за управлението на държавата, включително и защитата на интересите на българските граждани и националната сигурност, е изцяло на президента, затова го призовават да не абдикира от своите конституционни задължения и да предприеме всички действия, необходими за гарантиране честността на изборния процес и ненамесата на чужди държави в него.

Искаме ясен отговор на въпроса: "Има ли пилот в самолета?", защото нещата изглежда, че вървят на пълен самотек, обяви при внасянето на писмото вторият в листата за 23 МИР Антони Тренчев. От една страна ДАНС експулсира хора за съмнения за териториалната цялост на държавата, а президентът казва, че турската държава се намесва. От друга, вицепремиерът Янев казва, че ще облекчи режима за преминаване на автобуси с изборни туристи. За нас това е крайно недопустимо, категоричен беше Тренчев.

Според него от вчерашното изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова е станало ясно, че демокрацията за левицата не е ценност. Ние, свободните, десните, мислещите хора смятаме, че демокрацията трябва да се отстоява на всяка цена, каза още Тренчев и посочи, че тя в момента е под заплаха най-вече от турската страна. Напрежението ескалира, на път са гражданите да вземат закона в свои ръце, а по-голямо падение за демократична държава от беззаконието чисто и просто няма, посочи той и допълни, че не е късно правителството и президентът, като назначил го, да направят необходимото, за да отпадне необходимостта хората да взимат закона в свои ръце

Това, което ще направим в рамките на 44-тото НС като единствената автентична дясно представена сила, е да настояваме за широк консенсус и за позиция на НС по всякакъв вид вмешателство на чужди държави, било то Турция или Русия. Тренчев посочи още, че не приема за автентично патриотичното говорене от страна на Ахмед Доган.

От РБ настояват още президентът да потърси обща реакция на солидарност на ЕС във връзка с опитите на Турция да се меси във вътрешната политика на България и да пропагандира референдума си, в разрез с Виенската конвенция от 1961 г, както и да разпореди на правителството си и на областните управители да вземат всички мерки за недопускане на нарушаване на изборния процес в смесените райони.

Пълния текст на писмото може да видите ТУК

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре