За хода на предизборната кампания и необходимостта от присъствие на десните партии в парламента, Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря с Бойка Маринска, водач на листата на Коалиция „Реформаторски блок- Глас народен” в 13 Пазарджишки МИР.

 

Фокус: Първият ми въпрос е свързан с хода на предизборната кампания. Спазват ли се според Вас етичните норми между отделните кандидати от различните политически сили?

Бойка Маринска: В началото на кампанията ние декларирахме, че Реформаторски блок-Глас народен води етична предизборна кампания и спазваме това обещание. Етиката в политиката е задължителна. Ние не сме на война, а в едно състезание, но много от партиите считат, че сме в среда на люти битки. Ние спазваме и правилата на политическото говорене. Нашата кампания е позитивна, умерена и смислена, както обещахме в самото начало и към, което призовахме и останалите партии. Посланията ни са реалистични, ние не лъжем избирателите, защото популизмът и лъжата не са коректни спрямо избирателите.

Фокус: Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“, от която вие сте водач има интересни идеи, свързани с младите хора. Бихте ли откроили някои от тях? С какво ще ги мотивирате да отидат да гласуват?

Бойка Маринска: В нашата програма ясно са записани приоритетите ни – това са здравеопазване, икономика, образование, сигурност. Ще настояваме да има повече пари за образование. Ще настояваме те да са за младите хора, които се обучават в училищата, за учителите. Необходимо е парите за образование да са с милиард повече, т.е ние искаме 4,5% от БВП на държавата. Само така ще стимулираме младите хора да се квалифицират. Гаранция за това реформите в образованието да се случват са средствата, които се инвестират в образованието. Когато икономиката ни е силна и държавата ни също ще бъде силна. Мерките на РБ са насочени именно в тази посока, а не в обещания за двойно и тройно увеличение на заплати на учители или лекари. На младите хора им е необходимо качествено образование, а за да го има трябва да се инвестират средства в образованието.

Фокус: Какво още трябва да се направи в образователния сектор, за да продължат реформите там?

Бойка Маринска: В сила влезе новият Закон за предучилищното и училищното образование. До голяма степен променихме философията на някои от неговите текстове. Аз съм удовлетворена, че над 50 мои предложения бяха приети в комисия и в зала. Има още какво да се пипне. Ако попитате учителите и особено директорите, те ще споделят, че са изправени пред тежки проблеми във връзка с приложението на закона. Имах среща с учители, на която чух неща, съвпадащи с нашите възгледи за промените, които трябва да се направят не само в закона, но и в подзаконовите актове.

Фокус: Какви проблеми споделят  с вас хората, с които се срещате по време на предизборната кампанията?

Бойка Маринска: Проблемите са ясни и всички ги знаем, с тях се сблъскваме не само ние от РБ, но и останалите партии. Различен е подходът, който предлагат отделните партии за тяхното решаване. Ето има проблем – ниски заплати, ще ги увеличим двойно. Стига с този популизъм. На хората им стана ясно, че това не е реалистично.

Фокус: Защо според Вас Реформаторски блок трябва да влезе в бъдещия парламент?

Бойка Маринска: Автентичната десница трябва да бъде представена в парламента, а това е Реформаторският блок. Съжалявам, че се нароиха партиите вдясно, въпреки и моите призиви още докато бяхме в парламента, в разговори с колегите, които напуснаха блока, че трябва да бъдем единни. След това също ги призовавахме, писахме и декларации, но очевидно лидерските амбиции натежаха в друга посока. РБ-Глас народен трябва да има повече депутати, за да има по-голяма тежест и да може да прокарва, всичко това, за което в момента говорим и обещаваме.

Източник: focus-radio.net

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре