Къде е увеличението и защо трети месец се бави от служебния кабинет при взето решение на парламента, попита още Танев за забавянето на изплащането на учителските заплати

Трябва да се приеме решение на следващия парламент за ежегодно увеличаване на парите за образование в следващите години. От коалиция „Реформаторски блок - Глас народен” сме за увеличаване на средствата в сектора от 3,5 % на 4,5 % от БВП, което е близо 1 милиард лева.

 

Заслуга на РБ за образованието е, че заговорихме за 10 % увеличаване на учителските заплати, а политиците тогава се разделиха на две – едните обикаляха телевизиите, за да кажат, че това не било разумно, а и другите твърдяха, че нямало пари в бюджета. Сега обаче на всички образованието им се оказа приоритет, а същите тези колеги, които не искаха и 10 % да се дадат за заплати на учителите, сега вече говорят за 100 % увеличение на заплатите.

Това заяви в дебата в БНТ водачът на листата на коалицията „Реформаторски блок - Глас народен” в Стара Загора Димитър Танев, по думите на който образованието не трябва да остава само записано като приоритет в предизборните програми, а следващият парламент да вземе решение за трайно вдигане на средствата за сектора.

 

Танев подчерта, че благодарение на РБ в сектора на образованието се постигна увеличаване на учителските заплати с 10 %, въпреки че против него беше и коалиционният партньор на РБ в управлението ГЕРБ. Къде е увеличението и защо трети месец се бави от служебния кабинет при решение на парламента, попита още Танев за забавянето на изплащането на заплатите на съсловието.

Направиха се национални програми с финансиране за подобряване сигурността и видеонаблюдението в училищата, осигури се влизането в сила на новия образователен закон без сътресения, заедно с който се издадоха новите образователни стандарти, програми, учебници, подобри се философията по отношение на професионалното и дуалното образование и връзката на образованието с бизнеса, създадоха се приоритетните и защитени специалности във висшите училища, за да създава висшето образование кадри, необходими за българската икономика и бизнеса, според нуждите им и завършилите лесно да намират работа, изброи той акцентите в реформата в сектора.

Танев цитира програмата на БСП за образование, където се предвижда ревизия на всичко в образованието, спиране на реформите, отмяна на новия закон, променен за първи път от 27 години именно при управлението на сектора от РБ, както и напълно погрешното въвеждане на един учебник по предмет, което лишава учителите от свободата да избират как да преподават. След тази програма ще поискат и червени връзки да вържат на децата, посочи Димитър Танев и се обяви категорично против спирането на делегираните бюджети, което, по думите му, би хвърлило сектора в пълен хаос и ще остави училищата и учителите без пари.

Образованието не е разход, а инвестиция, категоричен бе той, и не може да се остави само на учителя и училището. Трябва ясна политическа ангажираност със сектора и дълбоки реформи, отговори той на призивите в студиото да се спрели реформите в сектора. По думите на Танев за агресията в училище се предприемат мерки на различни нива, но тя е резултат от агресията в цялото общество и семейството.

Реформите трябва да продължат и за тях да се осигурят пари, за което трябва да има пълен парламентарен и обществен консенсус, подчерта Танев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре