Според Реформаторите България има неизползван капацитет за развитие на караванен туризъм

В Народното събрание трябва да има Комисия по туризъм, заяви Найден Зеленогорски на среща с представители на Варненска туристическа камара.

 

Представителите на туристическия бизнес обсъдиха с водача на листата на „Реформаторски блок - Глас народен“ във Варна и кандидат-депутатите Боян Керемедчиев, Мария Донева и Юлиан Стоянов проблемите и възможностите пред бранша в региона.

От колежа бяха категорични, че не трябва да се неглижират колежите, които обучават кадри и че следва да се увеличи капацитетът и субсидирането на специалностите. В програмата на Блока е залегнала идеята да се съсредоточи задължителният стаж в рамките на туристическия сезон, обясни Найден Зеленогорски.

Председателят на Варненска туристическа камара Желю Душев сподели надеждата, че може да бъде взето решение за намаляване на изискването за стаж за обезщетение на сезонните кадри в туризма от девет на шест, или поне на седем месеца, за да се задържат професионалистите в хотелските обекти и в България.

Нашата цел трябва да бъде да развием нови видове туризъм и да привлечем по-платежоспособни туристи, сподели още Найден Зеленогорски. Формулата ол инклузив осигурява работа на хотелите, но взема прехраната на ресторантите и малките магазини. Увеличаването на средствата и каналите за популяризиране на дестинация Варна чрез развиване на културен, здравен, екологичен, спа, религиозен, гастрономичен, градски, исторически, селски, фестивален и др. видове туризъм е залегнало в приоритетите на Реформаторския блок за Варна, допълни той. Според Зеленогорски е необходимо още да се развие туристическата инфраструктура и да се реши проблемът със свлачището на „Трифон Зарезан“, което изяжда брега, като се укрепи откъм морето.

Боян Керемедчиев, пети в листата на Реформаторите, каза, че РБ - Глас народен вижда капацитета на Варна за развитие на уикенд туризма. Според него трябват още нискотарифни авиокомпании, които да оперират на летище Варна. Керемедчиев сподели и че ще продължи с действията по изготвяне на законови възможности за караванинг в България, защото законодателството ни в момента не предвижда лицензиране на обектите, предоставящи такъв вид туризъм според европейските практики. Практикуващите този туризъм заобикалят България, защото нито един застраховател не е склонен да поеме риска, обясни Керемедчиев.

Мария Донева, седма в листата на „Реформаторски блок - Глас народен“, допълни, че трябва да се промотира Варна като дестинация с единните усилия на държавата, общината, туристическия и морския бизнес, образователните и културните институции и спортните асоциации. В този процес всяка една организация и бизнес трябва да са активни и отговорни с оглед постигането на най-добър резултат, допълни Донева.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре