Развитието на морския бизнес ще направи варненския регион по-силен, категоричен бе Зеленогорски

Развитието на морския бизнес ще направи варненския регион по-силен. Ангажирам се да направя възможното да има ресорен заместник-министър, отговарящ за морския бизнес. Готов съм да работя с всички варненски депутати за развиване на този потенциал в бъдещия парламент.

Това каза водачът на листата за Варна на коалицията „Реформаторски блок - Глас народен” на среща с председателя и секретаря на Българска морска камара кап. Богдан Богданов и Свилен Крайчев.

Зеленогорски заяви и че вижда възможност за съживяване на морския бизнес в ангажирането на Флотски арсенал и Варненска корабостроителница с процесите по превъоръжаване на българската армия. Представителите на Камарата изразиха тревога, че морският бранш, един от перспективните икономически браншове в България, все повече се пренебрегва.

По думите на Зеленогорски за региона е ключово довършването на магистрала „Хемус“, което ще оживи бизнеса в Североизточна България. Той добави, че реконструкция и модернизацията на ж.п. линията Варна – Русе за превръщането й във високоскоростен участък ще доведе до привличането на транзитни товари от Западна Европа към Пристанище Варна и ще помогне Варна да се конкурира с пристанището в Костанца, което многократно надхвърля обема на работата на варненския порт. Председателят на БМК кап. Богданов изрази съжалението си от липсата на стратегия за развитие на българските морски пристанища, което е довело до възход на конкурентните ни пристанища в региона, за сметка на българските.

От БМК посочиха проблеми като липсата на добра банкова политика към бранша, липсата на държавен гаранционен фонд или банка, която да застане зад тази индустрия, което води все повече до затихващи дейности на корабостроенето ни, оттам на десетки малки фирми, които осигуряват тила на тази дейност. Това рефлектира негативно на корабоплаването ни, лишавайки българските корабособственици от надеждни и евтини кораби. Поради тези причини се наблюдава и голям отлив на добре квалифицирана, професионална работна ръка, което затруднява изключително много заводите, споделиха още експертите.

В срещата взеха участие кандидатите за народни представители от „Реформаторски блок-Глас народен“ Боян Керемедчиев и Мария Донева.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре