Позиция на коалиция "Реформаторски блок - Глас народен":

Президентът и служебният премиер да не прибързват, а да спазят решението на парламента, когато бъде сформиран, за намаляването на цената на газа, обявено от ГАЗПРОМ и ЕК, призовават в позиция Реформаторите и подчертават, че енергийните сделки на БСП носят загуба за България по 5 милиарда лева годишно, а прокуратурата следва да провери енергийните сделки за целия преход

 

Във връзка с позициите на ГАЗПРОМ и ЕК за намаляването цената на газа за потребителите, сред които и българските, „Рефоматорският блок - Глас народен” призовава служебният премиер и президентът, който го назначи, да не се ангажират с лични позиции сега, а да се съобразят с решението на 44-тото Народно събрание, когато то бъде сформирано след броени дни.

Десетилетия наред енергийните сделки на БСП носят загуба за България по 5 милиарда лева годишно. Споразумението между Европейската комисия и ГАЗПРОМ от вчера извади на светло това, за което сигнализираме от години – а именно, че БСП дава на тепсия българския държавен интерес на Русия чрез енергийните проекти. Резултатът от търговията с интереса и енергийната независимост на страната ни е, че българските граждани плащат 40 % по-висока цена за газа от пазарната в Европа. Нека Корнелия Нинова сега публично обясни защо цената, която българите сме плащали за газа, изведнъж се оказа, че може да бъде намалена почти наполовина, както стана ясно от изявленията на ГАЗПРОМ и ЕК вчера.

„РБ – Глас народен” настоява прокуратурата да предприеме разследване за виновните за нарушаването на държавния интерес на България в сектора на енергетиката в последните 27 години, да оповести истината за „енергийното КТБ” АЕЦ „Белене”, за което българите платихме близо 2 милиарда лева неустойки на Русия, да освети с колко е ощетен държавният интерес по енергийните проекти от т.нар. Голям шлем, гордост за БСП, а служебният кабинет и президентът да не се ангажират с позиции, които биха могли да бетонират руските интереси у нас, докато няма парламент, още повече, че срокът за отговор на България е 7 седмици.

Днес БСП искат да се върнат на власт, за да продължат грабежите в енергетиката. Единствената гаранция за запазване на интереса на българските потребители от игрите на руските енергийни олигарси и българските им касички е членството на България в ЕС и активната политика на България за запазване на националния ни интерес в енергетиката.

„РБ – Глас народен” подчертава реалната опасност при ляво управление членството на България в ЕС да бъде поставено под въпрос, а опитите за промяна на проевропейския курс на България, включително и през заявката за вето върху санкциите срещу Русия, да станат реалност и то в опасната динамика на тенденцията Европа на няколко скорости.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре