Във връзка със зачестилите опити за вмешателство от страна на Турция в изборите у нас и ескалиращото напрежение между Анкара и страни членки на ЕС, коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" призовава президентът и излъченият от него служебен премиер:

 

1.      Да преосмислят отварянето на секции в Турция във връзка с прецедентите за намеса от страна на турската държава във вътрешната политика на България.

2.      МВнР ясно да постави пред Анкара границите в отношенията между две страни в изборна ситуация, които категорично изключват намеса на посланици в процеса. За България отношенията с Турция са от първостепенно значение и турският посланик трябва еднозначно да уважава суверенитета на България.

3.      Да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на организиран стимулиран вот на изборни туристи на територията на България.

4.      Във връзка с изявленията на турското правителство, че ще спре изпълнението на споразумението с ЕС за бежанците, да предприемат незабавни действия по организиране на присъствието на европейски сили за сигурност по южната граница на ЕС в съответствие с правата ни като член на ЕС и НАТО по линията на колективната сигурност.

За България двустранните и добросъседски отношения с Турция са от първостепенна важност, при спазване на европейските принципи за демократичност, равнопоставеност и ненамеса във вътрешните работи.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре