Кандидатът за депутат на Коалиция "Реформаторки блок - Глас народен" Димитър Танев се е обяви в Раднево за финансови стимули и регулация за професионалното образование, съобщават от пресцентъра на коалицията в Стара Загора. Това е станало на среща между преподаватели от местните училища и Димитър Танев, кандидат за народен представител от Реформаторски блок - Глас Народен за 27-ми МИР-Стара Загора, Георги Димитров и Мирослав Стефанов.

 

"Дойдохме да чуем вас, защото РБ започна реформа с визия за бъдещето на образованието", е обяснил Димитър Танев. И сега реформите са харесвани, са заявили учителите - участници в срещата, но начинът им на прилагане трябва да се ревизира. "Реформите, които Реформаторският блок започна в образованието са осигурени с реални пари. ГЕРБ смело обещава да увеличи заплатите двойно, но рязко увеличение се постига с повишаване на качество и децентрализиран подход по отношение на бюджетите на училищата. Затова в програмата на РБ са заложени 4.6 на сто увеличение на парите за образование от БВП, което е 500 млн. лева, които ще тръгнат към училищата. Те ще бъдат не само за заплати, но и за специална грижа, модерна материална база, пари за нови специалисти", е заявил кандидат-депутатът.

За споделените проблеми от новия закон за образование Димитър Танев е уточнил, че той е обсъждан 10 години, но със сигурност има какво още да се направи.

За проблема с осигуряването на пари за транспортни разходи на учителите Димитър Танев е обяснил, че логиката им е да задържим хората в малките населени места. Според мен е правилно това да се направи чрез стимули, е подчертал кандидат- депутатът. По думите му за развитието на професионалното образование вече има добри практики в Стара Загора, където в професионалната гимназия "Райна Княгиня" е разкрита паралелка по дуално обучение със специалност "Готвач". Професионалното образование трябва да стане привлекателно, а не да плаща цената на демографския срив, е посочил Димитър Танев. Затова е важно за децата да има финансови стимули - стипендия, пари за общежитие, договор за работа, да се балансира приемът и да се осигури възможност на бизнеса активно да помага на образованието.

Аз съм за осигуряване на възможност за периодически оценки на постигнатите резултати и меренето на успеха и израстването на учениците да става чрез независима Агенция. Стимули и регулация за професионалното образование ще накарат системите за оценяване да работят правилно. Децентрализацията е другата задължителна мярка, която ще успокои и амбицира системата, е изтъкнал още Димитър Танев.

Източник: bta.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре