„Това, което Реформаторският блок (РБ) иска да направи, е свързано с изместване на политиката повече към хората. Вярно е, че и пътищата са за хората, и пречиствателните станции са за тях, но има няколко неща, които ни правят нация – образованието, сигурността, културата и здравеопазването. Това е много повече от икономика“. Това каза Меглена Кунева при гостуването си в Кърджали днес в „Синята зала“ на НТС по време на представянето на листата на коалиция „Реформаторски блок - Глас народен“ в 9-ти многомандатен избирателен район Кърджали. Кунева гостува на местната структура, за да представи кандидатите за народни представители на Блока и да даде старт на предизборната кампания.

 

Меглена Кунева сподели, че това е един силен екип, който я убеждава, че Коалицията ще се представи много добре на парламентарните избори, макар да е трудно да се отвоюва територия от партии, които вече са пуснали корени. Тя подчерта още, че РБ - Глас народен е сила, с която ще се съобразяват в парламента и може да бъде двигател, силен конкурент, коректив и партньор. Основен приоритет е да постави хората на България в центъра на политиката. Приоритет е също изготвянето на такъв бюджет, който да подпомага българския гражданин – образованието му, здравето му, стандарта му на живот, сигурността му. Много важни са местните структури, според Кунева. „Ние гарантираме, че гласът на хората ще бъде чут, заяви още тя".

Лидерът на дясноцентристката Коалиция подчерта дебело, че именно РБ изготви закона за антикорупция. И пак РБ изкара като приоритетна темата за образованието. „Ако не бяхме направили тази крачка с десетте процента увеличение на заплатите на учителите, днес никой нямаше да говори и да обещава сто процента. Днес никой нямаше да говори и за този скандал с неприетия закон за антикорупцията“, допълни Кунева.

„Един от научените уроци е, че трябва да имаме много силно обединение и да търсим съюзници“, поясни Кунева. По думите й, реформаторите трябва да знаят, че няма да могат да съставят сами мнозинство. „ГЕРБ също знаят, че не могат да направят мнозинство. Нямаме никакво намерение да сме патерица. Ние сме отделни политически сили и сме в остра конкуренция помежду си. Искаме да убедим повече от привържениците на дясното да гласуват за нас, вместо за ГЕРБ. Когато имаме повече паритет в присъствието си в парламента, ние ще можем да настояваме за повече неща, на които държим,“ поясни още тя.

Кунева посочи, че основният идеологически и политически опонент на РБ е БСП, а остра конкуренция са ГЕРБ. Въпреки това, тя подчерта, че смята, че има теми, по които трябва да се настоява за национално единство. „В момента има единство, че образованието е най-важно. Смятам, че ние го направихме това да е най-важният приоритет за нацията. Приоритетът вече е направен и сега други се присъединяват. Не вярвам в приоритет без пари и без подкрепа от държавния бюджет. Затова 4.5 % от БВП на страната трябва да са за образование и е важно участието на РБ в правителството и в парламента, за да отстояваме тази цел“, каза още Кунева.

Относно кръстопътя, на който се намира Европейският съюз в момента след Брекзит, глобализацията и тероризма, Кунева каза: „Не можем да продължим така, все едно, че нищо не се е случило и е много решително времето, как ще продължи ЕС нататък. За нас са важни три неща: Първо, да има политически съюз (ЕС), от който ние да сме част. Второ, на нас ни е абсолютно необходимо ЕС да каже как ще се грижи за страни като нашата - с по-малки възможности. Тоест да се запази тази политика на финансиране от еврофондове, които ще ни помагат. И трето – как ЕС ще даде възможност на страни като нашата, да се присъединим към Шенген и еврозоната“, каза тя.

По думите й Европа е гаранция, че няма да се прекрояват граници, както стана с Босна, Херцеговина, Македония, Сърбия и Косово. „Трябва да се интересуваме, да участваме и да имаме силен глас в този дебат. Защото ЕС има смисъл за нас само, когато можем да направим нещо за себе си и за държавата“, каза в заключение Меглена Кунева. В края на срещата тя отговори на питания от граждани, свързани с антикорупционния закон, както и с проблемите в образованието и ги призова да убеждават повече свои познати да гласуват за РБ и преференциално за кандидатите от листата, за да може да бъдат осъществени предначертаните в програмата на Коалицията приоритети.

Източник: novjivot.info

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре