За предлаганите различни мерки в сектор „Образование” от „Реформаторски блок-Глас народен“, за проблемите на жителите от област Пазарджик, които те споделят по време на предизборната обиколка, и за постигнатото през изминалия мандат в Народното събрание, Радио „Фокус” – Пазарджик потърси за коментар Бойка Маринска, кандидат за народен представител и водач на листата на РБ в 13 МИР-Пазарджик.

 

Фокус: Госпожо Маринска, образованието е заложено като приоритет в програмите на различните политически партии, включително и в тази на РБ. Вие като експерт в тази област как ще коментирате какво е нужно, за да се постигне едно добро качество на образованието в страната?

Бойка Маринска: За мене е изненада, че за тези избори в предизборната програма всички партии изведоха образованието като приоритет. Сега ли разбраха, че образованието е приоритет?! Ние от няколко години говорим, че трябва да се инвестира в образованието, че реформи в образованието се правят с пари. РБ винаги е извеждал този приоритет. Популизъм и много нереално е да се говори за драстичен скок на парите на учителите. Това е нереалистично обещание. Заплатите могат да бъдат повишени, но плавно. Парите за образование трябва да бъдат увеличени и да станат не по-малко 4.5% от БВП. Няма как да искаме качествено образование, ако намаляваме средствата. Трудът на учителя трябва да бъде достойно заплатен. Но стига с този популизъм, че заплатите на учителите ще нараснат двойно. Заплатите на преподавателите трябва да бъдат повишавани плавно и след определен период от време, заплащането в сектора да стане достойно. Скоро в една от социалните мрежи бях попитана от родител на студент в България защо българските студенти са с толкова ниско самочувствие в сравнение със свои колеги по света. Няма как и преподавателите, и студентите, да се чувстват значими, след като образованието и всичко случващото се в системата деградира от 89-та година насам. През определени години имаше значими промени, но е ясно, че България изостава по ръст на грамотност сред младите хора. В програмата си ние от РБ предлагаме и  редица конкретни мерки срещу ранното отпадане от училище. Родителите ще бъдат глобявани, ако децата не посещават учебните заведения, а хора, които не са изпълнили конституционното си задължение да се образоват до 16 години, няма да получават помощи за безработица. Програмата на РБ предвижда и допълнителна подкрепа за талантливи деца, както и  дигитални умения по предприемачество и гражданско образование. Спорът в училищата път да се разглежда като превенция на агресията, която не е само в училище, тя е семейството и на улицата. Трябва да се направи връзка между учебните програми, съобразени с нуждите на пазара чрез нов Закон за професионалното образование. Такава беше нашата идея, защото бизнесът трябва да получи такива специалности, каквито са му необходими, а не да инвестираме в професии, които не са търсени. Трябва да има синхрон между това, което се произвежда и нуждите на пазара на труда. Необходимо е да се финансира и висшето образование според качеството. Ние от РБ настояваме и за двойно увеличение на стипендиите за успех на студентите и тези на докторантите. И не на последно място да бъдат отделени не по-малко от 1,5% за наука в страната.

Фокус: Вие сте пример за работещ народен представител. Вашите системни отчети по време на мандата Ви го доказват. С какво от работата си като народен представител се гордеете най-много?

Бойка Маринска: Аз считам, че за двете години в Народното събрание не съм бездействала. За тези две години аз работих по няколко законопроекта и два от тях вече са в сила. Вносител съм била на над 40 законодателни инициативи, сред които Законът за администрацията и Законът за държавния служител, които влязоха в сила и затвориха възможността за назначаване на т.н „калинки“ в държавната администрация. До влизането на този законопроект в сила във всяка администрация можеха да бъдат назначавани хора без конкурс, като се използваха вътрешни врътки. След влизането в сила на другия Закон за администрацията се ограничи възможността да бъдат назначавани в държавната администрация хора без образование. Имало е случаи да бъдат назначавани и хора с основно образование на отговорни постове, включително и за областни управители. Гордея се и с над  50 мои предложения  между първо и второ четене на Закона за училищното и предучилищно възпитание, които бяха гласувани с голямо мнозинство и промениха философията на определени текстове на Закона, внесен от ГЕРБ. Като пример мога да отбележа, че  аз предложих 20% от приетите ученици в частни училища, които са талантливи деца, успешно издържали конкурси и олимпиади,  да се обучават безплатно.

Фокус: В разгара сме на предизборната кампания –  от срещите ви с хората какви проблеми най-често те поставят пред Вас и какви работещи решения Вие можете да предложите?

Бойка Маринска: Проблемите, които определено споделят избирателите, са свързани предимно с безработицата и бюрокрацията и аз много се надявам този път да не повярват на повечето политически парти, които обещават двойни пенсии и двойни заплати, особено на учителите. Аз се питам, когато преди няколко месеца на образователният форум в Арена „Армеец“, където  присъстваха 12 000 учители, министърът на образованието предложи двойни заплати на учителите, всички скочиха, включително и премиерът Борисов и министърът на финансите, че няма пари за увеличение. И изведнъж сега, по време на предизборната кампания, пари се намериха. Не само за 10% увеличение, а дори за двойно увеличение. Това е нереалистично. Другият голям проблем е ниският жизнен стандарт на хората. Стандартът  няма да се вдигне с увеличение на заплатите и пенсиите. Плавното увеличаване трябва да стане чрез мерки, които да стимулират икономиката. Ако икономиката е силна, и държавата е силна. Икономическите мерки в програмата на РБ са свързани с вдигане на прага на регистрация  по ДДС от 50 000 на 200 000 лева, намаляване на ДДС на 18% ставка, запазване на Плоския данък на 10%, Замяна на разрешителните режими в уведомителни, приватизацията на Българската фондова борса, както и противопоставяне на опитите за реабилитиране на трите проекта от Големия шлем – „Бургас – Александруполис“, „Южен поток“ и „ АЕЦ Белене“.

Източник: focus-radio.net

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре