„Предлагаме намаляване на ДДС от 20% на 18%, което ще остави 1 млрд лева в джоба на хората и бизнеса“, заяви водачът на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ за 1 МИР – Благоевград

 

Водачът на листата на кандидатите за народни представители на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ за 1 МИР – Благоевград Димитър Делчев е магистър по право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Получава диплома по „Английско и европейско право“ от Кеймбриджкия университет. Има също магистратура по „Мениджмънт и бизнес администрация“ от Американския университет в България. Завършил е редица курсове по право на ЕС.

Съучредител е на политическа партия „Движение България на гражданите“, избран е последователно за областен координатор в София област, председател на юридическата група, член на Националния съвет и член на Изпълнителния съвет на партията.

На парламентарните избори през 2014 г. Димитър Делчев е издигнат единодушно за водач на листата на Реформаторския блок в София област. На 27 октомври 2014 г. се заклева като народен представител в 43-то народно събрание на Република България. Избран е за парламентарен секретар и участник във временната комисия по подготовка на Правилника за организацията и дейността на НС.

Член на Постоянната комисия по правни въпроси и на Постоянната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Избран е за заместник-ръководител на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Димитър Делчев отговори на няколко въпроса:

– Има ли в момента криза в политическата система и криза в доверието към политическите сили, и какъв е пътят за излизане от ситуацията?

Д. Делчев: От ежедневните срещи с  хората в областта разбираме, че има огромно недоверие към политическата система. Хората са били многократно лъгани, и поради тази причина не желаят да гласуват за старите партии. Виждам, че подходът на тези партии е отново да лъжат избирателите, предлагайки популистки мерки за много пари, за които и те са наясно, че не могат да изпълнят. От „Реформаторски блок – Глас народен“ категорично се противопоставяме на този модел.

Всички политици трябва да работят за хората не само в кампания, а през целия си мандат.

Посетих няколко цеха в Благоевград, срещам се с много хора постоянно, и те искат да видят почтени политици. Такива са кандидатите на „Реформаторски блок – Глас народен“, и вярвам, че ще спечелим доверието на Югозапада, за да докажем, че политика може да се прави и по различен начин.

– Практиката до сега показва, че мнозина от депутатите от района говорят много в предизборната кампания, но стават тотално мълчаливи и незабележими, след като влязат в парламента, за сметка на това пък умело кадруват. Как да бъде спряно това явление?

Д. Делчев: Кадруването не  е работа на народните представители. Определени постове трябва да се заемат след провеждане на конкурси от обективни комисии и с обективни критерии, за да се избират най-добрите кандидати за позицията, затова и ние предложихме да има централизирани конкурси, където никой не се познава с никого, и ще се постигне максимална обективност на резултатите.

В двете години, когато бях народен представител, отделях голяма част от времето си да се срещам с хората в страната, и да търсим заедно решения на техните проблеми. Имах и редица законодателни инициативи, питания и въпроси, породени именно след тези разговори.  Твърдо вярвам, че ако един политик не се среща с хората, а само „търка“ кожените столове в НС, той отлита в облаците и губи представа за реалните проблеми, и остава сляп и глух за тях.

Моят ангажимент към хората от Благоевград до Кула и от Сатовча до Струмяни е да решавам проблемите и да отговарям на всяко тяхно питане.

Гневя се на колеги, които нямат нито минута на парламентарната трибуна, а в същото време са на първото място по обикаляне на министерства и кметски кабинети. Призовавам избирателите да преценят, искат ли рекордьори по отсъствия като Пеевски да са тяхното лице в парламента.

– Стана модно в последно време всички политически сили да обещават по-високи доходи. Е ли възможно това, и склонен ли сте и Вие да кажете подобна голяма дума?

Д. Делчев: Признак на тежка икономическа некомпетентност е политиците да Д. Делчевобещават, че държавата ще увеличи заплатите. Не държавата, а работещият бизнес увеличава средната работна заплата, но само когато управлението го освободи от тежката бюрократична хватка, и му създаде условия да се развива. В момента има огромни икономически възможности пред България, и е престъпление те да бъдат изпуснати. При политическа и икономическа нестабилност при нашите съседи Македония, Гърция, Румъния – България може да бъде притегателен център за бизнеса и инвестиции от съседни държави. За тази цел са нужни справедлива и работеща съдебна система, която не позволява кражби на фирми, премахване на тежките бюрократични режими, и запазване на ниски данъчни ставки. Ние от „РБ – Глас народен“ стигаме и по-далеч, като предлагаме намаляване на ДДС от 20% на 18%, което ще остави 1 млрд лева в джоба на хората и бизнеса. Това е решение, което ще осигури повече средства за хората, а не празнословие и опит за наддаване за вота на гражданите, както правят нашите опоненти и от ляво, и от дясно.

– Магистрали, доходи, образование или здравеопазване? Затягане на коланите, или инвестиции в работеща и произвеждаща икономика? Как по важност бихте подредили тези понятия?

Д. Делчев: Човек с много приоритети няма нито един приоритет. За нас основен приоритет е образованието. Всяка инвестиция в образование се връща десетократно, затова за нас е ключово увеличаването на  средствата за образование до 4,5% от БВП. Когато една нация е необразована, тя е слаба и бедна. Неслучайно в десетки сектори има недостиг на квалифицирана работна ръка, и това е голям проблем, който не може да се реши без инвестиции в образованието.

Тъжно е една европейска държава в 21 век да се радва и да се хвали с нови 15 км магистрали, които трябваше да бъдат изградени преди 15 години. Колкото са важни магистралите, обаче, толкова са важни и вътрешнообщинските пътища, улиците, и държавата не може да си позволи, докато прави магистрали, пътищата между села и градове да са залети от кал, и хората да трябва да си слагат торбички на обувките, за да се качат в колите си, това отблъсква и бизнеса.

Автобусните и жп-гарите също са част от този проблем. До Сандански се стига по магистрала, но няма автогара, където да спре автобус с туристи, тъй като някой е решил да направи търговски обект точно на това място. Или пазарът в Петрич, за който хората се чудят как да обяснят на туристите защо изглежда по този безумен начин от миналия век.

Правителство, което работи умно и при спазването на върховенството на закона, ще привлече инвестиции, което ще доведе до увеличаване на доходите, подобряване на системите на здравеопазването и образованието.  Обикаляйки, си даваме сметка, че хората взимат недостатъчно за труда си и качеството, което произвеждат, и това трябва да бъде основна цел за следващото правителство. Недопустимо е чужди фирми да дават жълти стотинки на хората у нас, а на запад за същата работа заплащането да е в пъти по-голямо.

– Има трима представители на Петрич във вашата листа. По какво хората да ги разпознаят, и защо да ги изберат?

Д. Делчев: Всеки от кандидатите в нашата листа е добър, затова и листата ни е толкова атрактивна.

Ивайло Христов е млад и активен, Вельо Илиев е опитен политик с твърди десни убеждения, Петко Цонев има висока компетентност в банковата сфера. За мен е важно избирателите сами да преценят за кого от цялата листа ще гласуват. Вярвам, че всеки петричанин може да разпознае своя достоен представител в лицето на 15-те кандидати от листата на „Реформаторски блок – Глас народен“, която е с номер 21.

Източник: struma24.com

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре