Професионалното образование трябва да стане привлекателно, а не да плаща цената на демографския срив. Затова е важно за децата да има финансови стимули – стипендия, пари за общежитие, договор за работа, да се балансира приемът и да се осигури възможност на бизнеса активно да помага на образованието. Това заяви Димитър Танев, водачът на листата на "Реформаторски блок - Глас Народен" за Стара Загора, на среща в Раднево с преподаватели от местните училища.

 

Дойдохме да чуем вас, защото РБ започна реформа с визия за бъдещето на образованието, каза Димитър Танев. И сега реформите са харесвани, казват учителите, но начинът им на прилагане трябва да се ревизира.
Реформите, които РБ започна в образованието, са облечени в реални пари. ГЕРБ смело обещава да увеличи заплатите двойно, но рязко увеличение се постига с повишаване на качество и  децентрализиран подход по отношение на бюджетите на училищата. Затова в програмата на РБ са заложени 4.6% увеличение на парите за образование от БВП, което е 500 мил. лева, които ще тръгнат към училищата. Те ще бъдат не само за заплати, но и за специална грижа, модерна материална база, пари за нови специалисти.

За споделените проблеми от новия закон за образование Танев сподели, че той е обсъждан 10 години, но със сигурност има какво още да се направи. За проблема с осигуряването на пари за трнспортни разходи на учителите Димитър Танев обясни, че логиката им е да задържим хората в малките населени места. Според мен е правилно това да се направи чрез стимули, допълни той.

Аз съм за осигуряване на възможност за периодически оценки на постигнатите резултати и меренето на успеха и израстването на учениците да става чрез независима Агенция. Стимули и регулация за професионалното образование ще накарат системите за оценяване да работят правилно. Децентрализацията е другата задължителна мярка, която ще успокои и амбицира системата.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре