Аз по-скоро бих перифразирал въпроса „за“ или „против“ махане на валутния борд така: да могат ли Корнелия Нинова и Бойко Борисов да печатат пари толкова, колкото намерят за добре и да вземат неограничени количества заеми? Имаме ли доверие в политиците, че те могат да провеждат монетарна политика, да печатат пари и да вземат безобразно евтини пари така, както ги взема Германия?...

 

Това коментира Антони Тренчев в дебата по БНР, кандидат за народен представител от коалиция „Реформаторски блок - Глас народен“, втори в листата за 23 МИР – София, на въпрос за отпадането на валутния борд.

По темата за влизане в „чакалнята“ на еврозоната Тренчев коментира, че има и плюсове, и минуси, които трябва внимателно да бъдат претеглени. Добре е да сме там, защото ще сме наблюдавани от ЕЦБ. Кражбата на века КТБ нямаше да е възможна, ако ние бяхме наблюдавани от ЕЦБ. Но преждевременно въвеждане на еврото в България също носи риск, предупреди той. Тренчев добави, че е категорично против да се премахне валутният борд, особено ако няма да се въвежда еврото, и определи тези предложения като пълен абсурд.

Когато в рамките на 43-ото Народно събрание имаше широк дебат дали да влезем в Шенген, ние от РБ бяхме „за“, а нашите коалиционни партньори и конкретно г-н Борисов, тогавашният премиер, и тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, бяха категорично против. Сега изведнъж всички са големи евроатлантици и радетели за повече интеграция, подчерта Антони Тренчев и каза, че Европа от доста време е на няколко скорости и то не е защото така е наложено от ЕС, а от липсата на желание на България да бъде в „първа класа“.

По думите му, трябва дебат за възможните пет сценария за развитието на ЕС. Не можем да си позволим тенденцията на забавяне на държавата да продължава, каза още Реформаторът.

За ГЕРБ и РБ Тренчев отговори, че двете политически сили винаги са били много различни. Да, били сме коалиционен партньор на ГЕРБ, но сме били и техен коректив и опонент по редица теми. Много пъти сме имали остри конфронтации. Ако беше много лесно да се правят реформи, Борисов нямаше да ги прехвърли на РБ в ключовите сектори, а сам щеше да ги прави, категоричен беше Тренчев.

Според него, когато правителството има кръгозор от четири години, а по един каприз бива прекъснат живот му на втората година, естествено е да остава недовършена работа. В програмата на РБ сега няма да прочетете за 700 лева пенсия и 1500 лева заплата. И се съмнявам, че Борисов иска 700 лева пенсия, освен, ако не реши да загроби държавата, каза той.

За коалирането с „Глас народен“ Тренчев обясни, че РБ винаги е бил платформа, която иска да обединява десните, център-дясно хората и тези, които вярват, че трябва обединение, а не роене. „Глас народен“ активно се включиха в писането на програмата, посочи той и добави, че в нея акценти са намаляването на ДДС от 20 на 18 процента, което оставя 1 милиард в ръцете на гражданите бизнеса, увеличаване на прага на регистрация по ДДС от 50 000 до 200 000 лева, което би облекчило гражданите и бизнеса. Ще вървим към балансирам бюджет и ще харчим толкова, колкото изкарваме, а не без мярка, както искат БСП, категоричен беше Тренчев.

На въпрос за евентуално съвместно управление на ГЕРБ и БСП Антони Тренчев посочи, че това е вероятен сценарий, който се подготвя с обясненията на Борисов и Нинова за немския модел.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре