Засега според мен да се говори за позиция по въпроса за Европа на две скорости е твърде рано. Да се стига до едно заключение на базата на емоцията, не е съвсем правилно. Това каза за Агенция „Фокус“ Меглена Кунева, лидер на ДБГ. „Да, нас ни притеснява самото наименование на този сценарий – „Европа на две скорости“, но мисля, че ни притеснява по-скоро емоционално и реагираме малко като дете, което се страхува да не бъде изоставено, отколкото с един точен анализ на всеки един от вариантите“, коментира Кунева.

 

Според нея страната ни не може да подцени нито един сценарий от Бялата книга. „Трябва да си дадем сметка за следното – първо, това е визията за Европа до 2025 г. и тя е визия на ЕК, не на Европейския съвет, т.е. на страните членки, не на Европейския парламент, не на гражданското общество. Освен това, самият документ Бяла книга означава, че това е един много първоначален вариант за обсъждане. Смятам, че той дори не е прочетен добре в България все още“, допълни тя.

Кунева подчерта, че има плюсове и минуси при всеки сценарий, но тази Бяла книга е с подзаглавие „Съждение и сценарий“. „Тоест ние не бива да смятаме, че това е един финален документ. Това е нещо, от което може нататък да тръгне дискусията.

Колкото до Европа на две скорости, това не е нова теза и не е теза, която не съществува и в момента. Ако погледнете петте сценария, те съществуват в някаква степен и днес. Първият сценарий да останат нещата такива, каквито са, е около нас. Вторият, да се съсредоточим само върху вътрешния пазар. Това също го има. Страни като Норвегия, например, са част от вътрешния пазар и икономическото пространство, но не са част от политическия съюз на Европа.

Много голям интерес представлява според мен вариантът да се правят по-малко неща в силна интеграция, но върху най-важните области“, посочи тя. Според нея това е сценарий, който си струва България да обмисли и да реши много внимателно какво ще ни даде. „Тук имам предвид миграцията, това е много важен проблем за нас и цяла Европа.

Следващият сценарий, който е Европа на две скорости, също съществува в момента. Ние не сме част от еврозоната и Шенген. Има още много други елементи на това, че България не е част от най-твърдото и интегрирано ядро на ЕС. Не е въпросът в това дали съществува или не такова силно интеграционно ядро. То съществува. Въпросът е при какви условия страните, които не могат да включат веднага на първа скорост, ще могат да се присъединят към нея, или напротив, завинаги ще останат периферия“, добави още Меглена Кунева.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре