ПОЗИЦИЯ
Изразяваме нашето дълбоко възмущение от внезапно издадената Заповед № 09-160 от 18.02.2017 г. на министъра на земеделието и храните. Ден преди началото на кампанията по подаване на заявления за подпомагане по схемите за директни плащания и мерките на площ по Програмата за развитие на селските райони, се забрани приемът на нови заявления по мярката за Биологично земеделие /мярка 11 на ПРСР/, както и разширяването на вече поети ангажименти.
 
Биологичното земеделие e приоритет и възможност за развитието на земеделието в България. Свидетели сме на прекратяване на подпомагането за нови биопроизводители, както и за утвърдени такива, които смятат да разширят стопанството си.
 
Това е недопустимо и поставя пред свършен факт стотици биоземеделци, които са направили своите разчети, вложили са средства за сертификация, подготовка на земи, закупуване на семена и разсад, калкулирайки бъдещото получаване на субсидии.
Биоземеделието е отрасъл, който е свързан с много обществени ползи. Този метод опазва околната среда и биоразнообразието, чрез него се произвеждат здравословни продукти, създава се заетост в изостанали селски и планински райони, развиват се малки и семейни фирми. Предвид все по-сериозното търсене на здравословни и чисти продукти в развитите страни, той предполага и сериозен потенциал за растеж, увеличаване на износа и получаване на по-висока добавена стойност. Този сектор не случайно е приоритетен във всички европейски страни, които си поставят все по-високи цели за неговото развитие.
 
В същото време България си позволява да спре субсидирането на биоземелието едва на третата година от новия 7-годишен програмен период.
 
Ние, представителите на „Реформаторски блок - Глас народен”, няма да се примирим с подобно отношение.
Настояваме заповедта да бъде незабавно отменена.
 
Обръщаме се към всички партии, които днес имат претенции за следващото Народно събрание, да изразят ясно позицията си по този проблем и да подкрепят биологичните производители.
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре