Зеленогорски: Ако бъде изпълнена програмата на БСП, България трябва или да вземе нов дълг от 15 милиарда лева, или да увеличи данъците

Ако бъде изпълнена бомбастичната програма на БСП, това значи или дълг от 15 милиарда лева на държавата, или увеличаване на данъците. Това са неосъществими и опасни за финансовата стабилност, бизнеса и хората обещания. Това каза на брифинг на Реформаторския блок – Глас народен председателят на предизборния щаб и водач на листите във Варна и Плевен Найден Зеленогорски.

 

РБ смята, че устойчивият растеж и нормалната бизнес среда, запазването на плоския данък и намаляването на ДДС от 20 % на 18 % са доброто решение на българската икономика, каза той, като добави, че намаляването на ДДС ще остави около 1 милиард лева в джоба на хората и бизнеса. Нинова дава опасни обещания, които могат за разклатят финансово страната, категоричен бе Зеленогорски. Той допълни, че РБ има изпълнима програма и няма да се включи в бомбастичното наддаване за пенсии и заплати. За нас е ключово важно да останем част от ЕС и НАТО, каза той и обвини БСП в двойствена роля – хем уж подкрепят членството в НАТО и ЕС, хем анексирането на Крим и не било проблем, а санкциите на ЕС срещу Русия, породени от погазването от Руската страна на международното право, трябвало да отпаднат, коментира Зеленогорски.

Каквото и да направи другарката Нинова, не може да повлияе на процеса на санкциите на ЕС към Русия. БСП тотално не разбират за какво става дума, коментира Антони Тренчев, втори в листата в 23 МИР в София. Той добави, че РБ вече е изпратил питане до Представителството на ЕК по верността на изнесените вчера от Нинова твърдения за Европейския съюз и уж неравното третиране на българските граждани в него.

Заиграването със санкциите на ЕС спрямо Русия, от страна на БСП, ще донесе изолация на България, вместо силна консолидация на България като член на ЕС и НАТО, подчерта Тренчев.

Публикувано във факти.бг:

България с правителство на БСП ще е като Корнелия Нинова на кон – една конска сила, категоричен бе той, като добави, че дясното управление е оставила страната с трети икономически ръст в Европа от 3,4 % и втори ръст на БВП спрямо другите страни в ЕС – над 92 милиарда лева вече.

България трябва да има активна политика по петте сценария, предложени от Юнкер, каза той и подчерта, че у нас няма дебат по темата. На 9 март президентът Радев да не се ангажира с избор на един от петте сценария, а само да заяви, че България е категорично против Европа на две скорости, призова Тренчев.

Европа на няколко скорости е решение, което ние по никакъв начин не може да подкрепим. Република България е южна граница на ЕС и сме записали в програмата си подкрепа за разполагане на общи европейски сили на южната граница на ЕС. Ние предлагаме България да направи обща среща с Гърция, Италия и Испания за обща позиция за сигурността и политиките на ЕС спрямо южната граница на ЕС при тази динамика на политическите процеси, каза още Тренчев. По думите му, РБ настоява в 44-то НС да има постоянна комисия, която да координира консолидирана българска позиция, в това число и с решение на парламента, кой от петте сценария избира България, защото това не е работа на служебния кабинет или президента, а на Парламента в една парламентарна република.

БВП се е качил от 55 на 92 милиарда лева откакто България е в ЕС. Надига се популистка теза против ЕС, но ние без членство в ЕС не можем да продължим икономическите темпове на растеж, на които сме свикнали, добави той.

По отношение на Турция, каза Тренчев, РБ разпространи позиция, че навсякъде в ЕС трябва да се забрани агитацията от турски официални лица за предстоящия в Турция референдум. Като категорично недопустимо вмешателство на трета страна във вътрешните работи на България определи Тренчев хора от Анкара да агитират за турския референдум сред българските изселници.

Според Зеленогорски, ако големите държави отстъпят от идеята на ЕС за силна консолидация, Европа пак ще се раздели на Източна и Западна и на Северна и Южна. Т.е. ние трябва да настояваме пред ЕС да не се допуска Европа на две или повече скорости и по никакъв начин да не се отстъпва от идеите за единна отбранителна стратегия, общи европейски сили за сигурност и всички общоевропейски действия срещу бежанската криза.

Моментът е раздèлен – европейските лидери да са много внимателни в преценките си, защото ако се тръгне по път за дезинтеграция на Европа и ЕС, други сили с други идеи за развитие на Източна Европа и България могат да вземат превес и младата българска демокрация да пострада от това.

Източник: fakti.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре