Реформаторският блок призова президента Румен Радев да не се ангажира с някой от петте сценария за бъдещето на Европейския съюз след "Брекзит" и да каже само, че категорично сме против Европа на няколко скорости. Антони Тренчев от РБ каза на пресконференция, че Радев и служебният кабинет нямат легитимността да вземат решение кой от сценариите страната ни да приеме. От Блока ще предложат в 44-то Народно събрание да бъде създадена отделна комисия, която детайлно да разгледа петте предложения за развитие на ЕС.

 

Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" е за разполагането на общоевропейски отбранителни сили по цялата южна граница на ЕС, припомниха от дясното обединение, цитирано от Медиапуул. Те имат и предложение всички държави от южната граница да са обединят под някаква форма и да предприемат конкретни действия.

Правителството одобри позиция за срещата на лидерите на ЕС тази седмица точно в този дух. Президентът Румен Радев, който ще представлява страната в Брюксел" ще се обяви срещу концепцията "ЕС на различни скорости", но няма да застава зад нито един от останалите четири сценария, предложени за дебат от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

От Реформаторския блок заявиха още, че са притеснени от заявени външнополитически намерения на левицата и нейния лидер, особено по отношение на санкциите срещу Русия, наложени от общността. "При управление на БСП България ще бъде това, което е Корнелия Нинова на кон - 1 конска сила", направи сравнение Тренчев. Коментарът му бе по повод обещанието на Корнелия Нинова, че ако стане премиер, ще наложи вето в Брюксел върху европейските санкции срещу Русия.

Реформаторският блок обяви, че е входирал питане в представителството на Еворкомисията по редица въпроси и констатации на Нинова. "ЕС налага санкции на руски олигарси и фирми, които имат пряко отношение към окупацията на Крим, а щетите за България идват от реципрочните санкции, които Русия налага на страната ни", обясни Тренчев.

От Блока разкритикуваха и "бомбастичните" обещания на лидера на БСП. "Ако бъде изпълнена програмата на социалистите, означава или допълнителен дълг от 15 млрд. лв., или увеличаване на ДОД, ДДС поне с 2-3%", разясни председателят на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски.

Според него тези обещания са опасни за финансовата стабилност, икономиката и за българските предприемачи. РБ смята, че устойчивият икономически растеж, запазването на плоския данък с изключение намаляване на ДДС от 20 на 18%, е добро решение за по-високи доходи и стабилна социална политика.

По изчисления на реформаторите, ако ДДС бъде свален на 18%, у хората и бизнеса ще останат около 1 млрд. лв.

Източник: inews.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре