Варна може да се превърне в първия град, производител на електромобили у нас, заяви Найден Зеленогорски, водач на листата на „Реформаторски блок - Глас народен“ във Варна, при представяне на листата на Реформаторите в морската столица.

 

Като приоритет в програмата за Варна той посочи създаването на научно-изследователски център към Технически университет – Варна, фокусиран върху развитие на програма за производство на електромобили. Найден Зеленогорски припомни евродиректива, според която до 2030 година по пътищата в Европа ще могат да се движат само електромобили и България трябва да е гъвкава по отношение на тази перспектива. 
 
Според него чрез Техническия университет могат да се привлекат инвеститори във Варна, които да работят в областта на производството на електромобили.
 
В програмата „Общи усилия – сигурен успех за Варна“ е заложено и обезпечаване на единствения в България Институт по океанология при Българската академия на науките и в частност функционирането на кораба за научни цели „Академик“, каза той и добави, че РБ ще работи и за развитието на биоземеделието във Варненска област и връщане на административното управление на Североизточното държавно предприятие на горските стопанства.
 
Зеленогорски добави, че е ключово да се изравнят инвестициите в Северна с тези в Южна България, които сега са три пъти по-високи в полза на Южна. 
 
В РБ имаме експертиза и воля за решаване на проблемите в сектор „Рибарство и аквакултури“, за по-сериозни мерки от държавата по обследване и почистване на речните корита и дерета, обследване и ремонтиране на диги и язовирни стени, подобряване на екологичната среда, както и специален план за устройство и развитие на варненското крайбрежие, каза той.
 
Сред приоритетите на Реформаторите за региона е и подкрепа от страна на държавата за Община Варна във връзка с домакинството на „Варна – Европейска младежка столица“.
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре