Бойка Маринска, водач на листата на РБ в 13-ти МИР-Пазарджик в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Госпожо Маринска, какви са приоритетите на Реформаторския блок (РБ) за вашата област, пречупени през националната програма, вече сме чували много от тях, но какво искат хората от Пазарджик от следващите народни представители и можете ли вие да им го дадете?

Бойка Маринска: Аз ще започна с акцентите в управленската предизборна програма на РБ. Това е работеща икономика със стабилен ръст, запазване на плоския данък, намаляване на ДДС в рамките на 4 години до 18%, подкрепа за малкия и среден бизнес, плавно повишаване на доходите и стандарта на живот, подчертавам, плавно повишаване, защото в последно време се нагледахме на какви ли не обещания и участия в търгове за увеличаване на заплати на учители, увеличаване на пенсиите, в нереалистични размери. Ние в такива търгове няма да участваме, такива доходи и такива обещания няма да даваме, защото всички знаем, че това е невъзможно. В последните 25 години всяка партия в предизборен период увеличаваше заплатите двойно, тройно, пенсиите, дори се стигна до пенсия 1500 лева в много близкото минало в обещание на една от партиите. Също инвестициите в секторите, които касаят благоденствието на хората, това са образование, здравеопазване, сигурност, култура, борба с корупцията и спешно приемане на антикорупционния закон от 44-тото Народно събрание, който в 43-тото Народно събрание стигна до първо четене и гласуване в зала и умишлено беше отлаган. Ще инициираме референдум за санирането, това също е наша идея, която бихме могли да реализираме. Градовете с богата култура да бъдат приоритетни и да получават по-голям бюджет, диференцирано подхождане към тези общини.

Водещ: Веднага ще ви попитам за референдума за санирането, какво ви притеснява в тази програма всъщност, за да инициирате такова допитване?

Бойка Маринска: Бихме инициирали такова запитване към хората, защото трябва да получим ясен и категоричен отговор дали трябва парите да отидат за саниране или за други по-приоритетни нужди, въпросът е принципен и той касае санирането в цялата страна и нуждата от саниране. Що се касае до това какво аз съм направила и какво бих могла да направя в следващото Народно събрание, ако разбира се бъда народен представител, ще ви кажа само, че аз съм вносител и съвносител на 40 законопроекта, от които 4 лично мои законопроекта. Това са Законопроектът за държавната администрация, Законопроектът за държавния служител, за доброволчеството и законопроектът за промени в местната власт. Със Законопроекта за държавната администрация се въвежда едно задължително изискване всички областни управители, заместниците им, шефове на агенции, зам.-министри задължително да имат степен „магистър“. Законът беше гласуван с внушително мнозинство в зала, от което аз имам удовлетворението, че това се случи. До този момент, до влизането му в сила, на практика можеше областен управител да бъде човек с основно образование или зам.-министър, или шеф на агенция. Другият законопроект за държавния служител, той спря назначенията или така наречените калинки без конкурс, без да изпадам в подробности, просто затворихме вратата, защото имаше една такава възможност, една такава опция по старите текстове – да се вкарат в държавната администрация държавни служители, после с известни врътки вътре в администрацията да бъдат назначавани без конкурс, това вече няма как да се случи. Законът за доброволчеството въвежда правила за доброволчеството, той стигна до комисия, но мандатът беше прекратен и това е нещото, с което аз ще се ангажирам и ще продължа да настоявам да се случи и да бъде гласуван в комисия и в зала. Законът за местната администрация, който пък въвежда нова процедура за избора на омбудсман, досега омбудсман можеше да бъде избран в конкретна община с квалифицирано мнозинство, ще има възможност за всяка малка община да бъде избран такъв, а вече освобождаването му ще бъде с квалифицирано мнозинство.

Водещ: Госпожо Маринска, иска ми се сега да насоча вниманието ви към темата за образованието. Образованието естествено е приоритет или поне обещават повечето политически сили да бъде приоритет, но ние виждаме какво се случва в последните дни – агресията в училище, една от най-актуалните теми. Необходима ли е промяна на законодателството, на нормативната уредба така, че да може училището и семейството да предотвратяват случаи като убийството в „Борисовата градина“, като последния инцидент в столично училище, където малко момиченце загина след сбиване със съученик. Изобщо как могат да се управляват тези процеси от институциите и от родителите съвместно?

Бойка Маринска: Иска ми се да започна с факта, че миналата година по предложение на ГЕРБ беше внесен и вече е в сила новият Закон за предучилищно и училищно образование. В него аз направих над 60 предложения, от които над 50 бяха приети и в комисия, и в зала. Това са много ключови неща, които на практика в известен смисъл подмениха и философията на закона, няма да се спирам на тях, директно минавам на въпроса ви какво трябва да се направи. Закони може да имаме много, но законите няма да променят средата, в която живеят децата ни, в която се възпитават, това е училището, това е семейството, това е улицата и самосъзнанието на ученика се формира точно благодарение на тези фактори. Ние като общество трябва да се впрегнем и да мислим в тази посока, може много пъти, може 50, 100 пъти да променяме някакъв закон, но от това няма да произлезе нищо, ако всички ние не разберем смисъла на възпитанието на децата ни и в училище, и вкъщи, и в средата изобщо, в която живеят децата.

Водещ: Кого можем да упрекнем за всичко това? Да, факт е, че липсват кадри, липсват млади и мотивирани хора, които да искат да се занимават с професията „учител“ и вярвам ще се съгласите, че това е част от проблема, но как да го разрешим?

Бойка Маринска: Да, това е част от проблема, но не е единственият, аз затова ви казвам, че всички трябва да се чувстваме виновни за това, което се случва в училище, за тази агресия сред децата, всички – и родители, и учители, и всички, които са ангажирани с образователния процес.

Водещ: Вие самата сте били дълго време директор на учебно заведение, как коментирате информацията, която се появи за един от тези случаи, които вече споменах, че всъщност директорът на училището и съученици на обвиняемия са укривали това престъпление?

Бойка Маринска: Аз съм била 13 години директор на училище, такива случаи не е имало при мен, но аз не си приписвам тази заслуга. Просто времената бяха малко по-различни. Сега агресията е в пъти по-голяма сред децата, отколкото преди 10 години, да речем, тя е продиктувана от много фактори. А доколко ролята на учителя трябва да бъде решаваща, това вече е от ангажираността на директора на училището, на учителите и тяхната ангажираност към възпитанието на децата, всички сме виновни. Аз имам 3 дъщери, не съм имала проблеми с тях, но може би и средата тогава е била такава, когато са били в тази възраст, 15-16 години в пубертета. Сега децата ни се движат в различна среда, ние трябва да променим средата.

Водещ: За да затворим темата за образованието да се върнем отново на предизборните обещания. По-високи учителски заплати е едно от обещанията, реалистично ли е то и как може да стане?

Бойка Маринска: Аз си спомням на учителския събор само преди няколко месеца, когато министърът на образованието (бел. ред. Меглена Кунева) повдигна въпроса за 10% увеличение на учителските заплати и стана ясно от отговора и на Министерството на финансите, и на премиера, че това е почти невъзможно, че трябва да се калкулират отново приходите в бюджета, да се види какви резерви ще има и т.н. Чудя се от къде сега, как точно се появиха такива резерви, които дават възможност да се увеличи заплатата двойно на учителите. Аз и преди малко казах, че това за мен е нереалистично, и затова ние няма да се ангажираме с такива обещания. За мен това са предизборни обещания и ние няма да лъжем избирателите. Трябва да се помисли за ръст на икономиката през този мандат, така че това да позволи постепенно увеличаване на доходите и на учителите, и на пенсионерите, и на всички останали във всички сфери.

Източник: focus-news.net

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре