Бялата книга за бъдещето на Европа има за цел да покаже, че се намираме на много повратен момент от развитието на Европа. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Меглена Кунева - министър по европейските въпроси в две поредни правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев в периода 2002 – 2006 г. и европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо в периода 2007 – 2010 г., лидер на ПП ДБГ, във връзка с представената от Европейската комисия Бяла книга за бъдещето на Европа след Брекзит.

 

„Това е не само заради излизането на Великобритания от ЕС, а по-скоро защото се промени цялата политическа среда. Промени се начинът, по който се осъществява демокрацията, с много по-голяма достъпност и възможности, които обаче трябва да доведат до овластяване на хората, както и начинът, по който се взимат политическите решения. Глобализацията също е много важен елемент от тази променена среда, както и въпросите за сигурността“, коментира Кунева.

По думите й освен тази променена среда, която засяга промяна в света, Европа и политическия съюз с излизането на Великобритания, има и още един елемент на тази цялостна картина, която се представя в Бялата книга. „Тя казва следното: страните членки продължават да имат водеща роля така, както в основаването на съюза и тези страни членки трябва, допитвайки се до нациите, да решат в каква посока е възможно да върви Европа по-нататък. Тоест това е много отчетлив знак за желанието на ЕК с Бялата книга да каже, че отговорността е на държавите членки. Да преценят докъде и колко могат да кажат как ще се върви по-нататък“, допълни Кунева.

Тя уточни, че този доклад заедно с още няколко ще бъдат представени, когато се чества на 25 март 60-годишнината от Римския договор, който е основата на съюза.

Според нея до края на тази година трябва да се даде знак от страните членки какви са резултатите от националните дебати. „Нашето председателство ще бъде след декемврийския Европейски съвет, на който ще се разглеждат различните опции. 2019 г., когато се избира Европейският парламент, тогава вече трябва да е ясно каква е Европа, която градим и кой от тези сценарии.

За да изпреваря въпроса ви каква е разликата между сценариите, всъщност бих могла спокойно да ги сведа до два. С различни нюанси всъщност става дума за две неща. Дали страните оставят по-скоро икономически свързани с много по-скромни желания за съвместна работа и органи, или вървим към по-нататъшна стъпка на ново задълбочаване на интеграцията, близо до федерализацията, но не така както може да се федерализира една държава, а както могат да се федерализират различни нации. Ако ме питате дали има аналог в историята, не няма такъв“, подчерта още тя.

Източник: focus-news.net

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре