На среща в Стара Загора на бизнеса и представители на екип от ПГОХ "Райна Княгиня" с Димитър Танев, кандидат за народен представител от РБ и водач на листата в 27-ми МИР, бяха дискутирани проблеми на професионалното образование в България.

 

Бизнес и преподаватели очертаха няколко основни проблема, свързани с професионалното образование. Липсва ранно кариерно ориентиране на децата и родителите, преди кандидатстване в гимназиите. Държавата не стимулира нито учениците, нито бизнеса за избор на професионално образование.

Освен това, възможността да запишеш висше образование изключително лесно оставя бизнеса без средни изпълнители.

Необходима е поетапна промяна в държавния план-прием с приоритет увеличаване паралелките в професионалните училища. Трябва да се въведе кариерно ориентиране на деца и родители още в 5-6 клас. Това може да стане като влязат кариерните центрове активно в училищата. Да се определи ден на професиите и ден на отворените врати от бизнеса за родители и ученици. Така ще се запознаят с възможностите и перспективите на различните професии, коментира Димитър Танев.

Тези проблеми са познати в Реформаторски блок и аз имам решение. Икономически стимули от държавата и бизнеса ще направят професионалното образование още по-привлекателно, уверява Танев. Пилотният проект за дуално образование в ПГОХ "Райна Княгиня" с партньорството на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Стара Загора показва силна мотивация от децата. Рязко намаляват отсъствията от клас, нараства интересът към избраната професия.

За търсените от бизнеса кадри държавата трябва да предостави по-високи стипендии на учениците и да обезпечи законово двустранен ангажимент работодател - ученик. Ако ученикът е получавал допълнително целеви средства за своето професионално образование, стипендии или издръжка, да бъде длъжен определен период да работи във фирмата, е предложението на Димитър Танев.

Румяна Лечева, БТА

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре