Коалицията „Реформаторски блок – Глас народен” е коалицията, която обединява, а не гори мостове, заяви в диспут по БНР водачът на листата на Реформаторите в Шумен Даниела Русева.

 

Тя посочи като приоритет на първо място приемането на антикорупционния закон. Когато за първи път той бе предложен за гласуване в Народното събрание, се появиха достатъчно хора от БСП, ДПС и ПФ, за да го отхвърлят. След значителна работа на авторите на закона от РБ и на г-жа Кунева, той най-накрая беше приет на първо четене, но след това започна техниката на „забавянето” и така не стигна до второ четене, поясни Даниела Русева. Тя припомни и организираната в Шумен подписка, на която подкрепа за антикорупционния закон са дали над 3000 души.

Към настоящия момент в затворите у нас има по-малко от 5 души, които са осъдени за корупция, въпреки че има над 30 органа за борба с корупцията. Това свидетелства за лоша работа и за това, че системата не работи ефективно, каза още Русева.

Тя посочи още, че в програмата на „Реформаторки блок – Глас народен” е включено увеличение на прага за регистрация на ДДС от 50 000 на 200 000 лева и намаляване на ДДС от 20 % до 18 % за следващите 4 години.

Даниела Русева очерта като кауза в кампанията си приемането на Закона за историческите столици. Считам, че осигуряването на самостоятелен бюджет и стратегия за развитието на първите български столици, като Плиска и Велики Преслав, ще доведе до просперитет и по-висок стандарт на живот на гражданите там, заяви Русева. Тя допълни, че по този начин ще бъде увеличен туристическият поток към старите български столици и икономическият им ръст.

По отношение на образованието, Русева припомни, че бюджетът за него не е бил увеличаван от повече от 10 години. Благодарение на Меглена Кунева като министър средствата за образование и наука през 2017 година бяха увеличени, а парите за заплати на учителите бяха вдигнати с 10 %, въпреки че сега служебният кабинет още ги бави и до учителите не е стигнало това увеличение, поясни Даниела Русева.

Тя добави, че трябва да се отстоява образователният бюджет да достигне 4,5 % от Брутния вътрешен продукт, тъй като сегашните 3,6 % са недостатъчни, за да се направи устойчива образователна реформа и да се стимулират учителите, които според РБ са в центъра на системата. По думите й, РБ държи и на двойно увеличаване и на парите за култура, без която националната идентичност е застрашена.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре