Членството на България в силен Европейски съюз остава основен геополитически приоритет за страната ни, затова ние от коалиция „Реформаторски блок - Глас народен” категорично заявяваме, че след като вчера председателят на ЕК предложи пет варианта за развитието на съюзa, България се намира в нова политическа ситуация.

 

За да може ЕС да продължи да бъде единен и да продължи да защитава интересите на всичките си страни-членки има нужда от обща стратегия за развитието. Пет разделителни линии е пътят, по който крайният национализъм ще разбие Съюза.

Решението по кой път ще поеме Европа в следващите години е критично важно за България, за нейната икономика, сигурност и благоденствие на всички български граждани. България, като пълноправен член на Европейския съюз, трябва в максимално кратки срокове да създаде вътрешен механизъм, по който да постигне национален консенсус кой от петте предложени варианти за бъдещето на ЕС ще защити най-добре българския национален интерес.

Коалиция „Реформаторски блок - Глас народен” настоява:

- Всички политически сили ясно да заявят позицията си кои от предложените сценарии ще защитават, за да са честни пред избирателите си в настоящата предизборна кампания. Както и заявят какви решение предлагат, за защитят интересите и правата на българите, които живеят във Великобритания.

- В следващото Народно събрание да бъде сформирана специализирана комисия, която да разгледа предложените варианти, както и възможните им предимства и недостатъци за България

- Служебното правителство да не поема ангажименти към един или друг вариант на предложения план, тъй като то не притежава подобен мандат

Ние, от „Реформаторски блок - Глас народен” ще инициираме среща с останалите български политически сили във формат ЕНП, на която да консолидираме позициите си по отношение на предложените сценарии и да изключим всички от тях, които поставят в риск българският национален интерес.

Категорично заявяваме, че сценариите за „Европа на две скорости” и Европа само като икономически съюз са опасни и неприемливи за страната ни. За България ключов остава въпросът с европейската солидарност и кохезионните фондове и всеки вариант, който ги изключва, не бива да бъде защитаван.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре