Отлагането на антикорупционния закон ще доведе до политическа криза, каза тя

Назряват условия за голяма коалиция на справедливостта, когато да спре застоя, причинен от ГЕРБ. Ние ще бъдем острието на такава коалиция и на нея ще се основават местните избори. Това каза в отчета си пред делагатите на Четвъртото национално събране на ДБГ Меглена Кунева.

Днес форумът на движението ще избере нов председател.

Нужна е широка реформаторска алтернатива. Непредставените и негласувалите трябва да имат по-добър избор. Застоят сега изисква спешно нова платформа за партньорство, не просто на партийно-идеологическа основа, а на прагматична и гражданска такава - доходи, сигурност, прогресивни политики, иновации, образование и навсякъде, където ГЕРБ са очевидно безпомощни. РБ може да успее да запази съставните си части, но е важно да се разшири, посочи още Кунева.

Тя призова във времето до местните избори местните структури на ДБГ да търсят партньорства както с партиите, така и с гражданските организации и хората, защитаващи местни каузи, за да преодолеят дефицитите на властта. Трябва да съберем съмишленици, които са срещу грешния модел, който управлява по места, каза още тя.

По думите й партията трябва да се готви и за предсрочни парламентарни избори, защото ГЕРБ са показали, че бягат от отговорност, подавайки оставки. Очаквам политическа криза заради двойния стандарт, заради отказа от борба с корупцията, посочи Кунева.

Досегашният лидер на ДБГ очерта успехите на партията както по места, така и в участието им в изпълнителната и законодателната власт през изминалия мандат. В момента има имитация на реформи, фасада на реформи и пълен застой, а вина за това носи ГЕРБ, каза още тя. Кунева беше категорична, че ДБГ ще продължи да оказва натиск реформите да не спират.

По отношение на антикорупционния закон Кунева заяви, че неприемането му ще доведе до дълбока политическа криза в страната. Цинизмът, в който се намират поводи за отлагане, е отвратитетелен и тактиката на отлагането обижда българските граждани, каза Кунева.

Тя посочи, че причина за загубата на изборите е било разделянето на Реформаторския блок.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре