Уважаемa г-жо Кунева,

Уважаеми делегати на 4-то Национално събрание на ДБГ,

Скъпи приятели,

За мен е чест и отговорност да бъда избран за Председател на „Движение България на гражданите“.

Преди малко приехме резолюция, с която казахме, че голямата цел на ДБГ от тук нататък ще бъде разбиването на феодалните владения на ГЕРБ в цялата страна. Искам много ясно да го повторя: „Движение България на гражданите от днес започва преговори за широко сътрудничество за създаване на силна анти-ГЕРБ коалиция, която да разбие монопола им по места“.

Когато учредявахме партията с голяма част от вас, не сме си представяли колко много ще преживеем за толкова кратко време. Минахме и през опозиция, минахме и през управление. Като резултат в момента имаме 233 общински структури, 33 селски и общински кмета, 123 общински съветници и сме приели над 150 нови членове за последните 12 месеца. Всичко това показва една проста истина - ДБГ е здрава, силна партия, която, въпреки трудностите, расте. Да, така е! И ще расте, заради това, че е съставена от качествени хора, с желание за работа.

Благодаря Ви г-жо Кунева, че през тези години държахте вратите широко отворени пред младите хора, че давахте път напред на всички и не се огънахте под натиска, че дадохте свобода за изразяване на всеки и поле, на което да докаже себе си. Аз дълбоко вярвам, че това е правилният начин за правене на политика.

В тази зала са хората, които през изминалите пет години даваха и последната капка пот, за да има нормалност в България. Тук са тези, които не бягат от отговорност при първия по-силен вятър, а се вкопчват с нокти в принципите си и ги отстояват. Вие доказахте, че работите не за себе си, а за гражданите - както в Кърджали, където благодарение на усилията на съветника ни Стоян Георгиев беше асфалтирана за първи път една улица, както в Шумен, където Даниела Русева и общинските ни съветници поставиха остро проблемите за качеството на водоснабдяването, както в Смолян, където Дима Коруева се раздава на всички избори, въпреки враждебната обстановка, която РБ й създаваше там. От Бургас до Видин и от Силистра до Благоевград, нашите структури ежедневно поставят на дневен ред проблемите на местните общности. И аз съм убеден, че от такива политици има нужда България. Такива като вас.

Благодарение на силата, която имаме, ДБГ беше водеща партия в коалицията, с която се явихме на последните 4 избора – Реформаторски блок. Но ние трябва да си зададем въпроса „какво искаме да постигнем от тук нататък“. Реформаторският блок изпълни отчасти целите, за които се създаде. Той премина през пълен цикъл от избори и направи депутати, министри, кметове и общински съветници. Блокът започна няколко много важни реформи. Но не ги довърши. Не ни позволиха!!!

От предсрочните парламентарни избори мина половин година. За първи път нормалните, демократично мислещите хора отсъстват толкова трайно от политическия живот в страната. И ако през 2013 г. всички ние, заедно, излязохме на протест, за да бъдем чути, сега нищо такова не се случва. Няма кой да се опълчи на популизма в парламента и това е лошо за България. Няма кой да налага и отстоява ценностите, които ще изведат страната ни от плаващите пясъци. Мечтата, която имаме всички ние тук – да живеем в свободна, сигурна и справедлива държава, която връща хората в страната, вместо да отблъсква младите, няма да случи с чакане, с приказки. Трябва и действия. Общи, силни, категорични действия на опълчение срещу лишените от дух и ценности схеми и на мнозинството и на парламентарната опозиция.

Изключително слабият резултат на РБ, ДСБ и Да БГ на последните парламентарни избори е урок, който е крайно време да бъде научен. Демократичните хора не желаят да бъдат делени. Винаги, когато усетят егоизъм, фалшива елитарност или дребни хитрини, те наказват с негласуване. Затова искам да се обърна към лидерите на останалите демократични партии и да им кажа: Не допускайте същата грешка отново, не делете и не проповядвайте инатливо своето превъзходство, защото накрая цялата общност отново ще я бъде срам от вас.

Това, което наблюдаваме от 44-то НС и правителството може да се нарече с две думи - безплодна пиеса. Та, нима изборът на Висш съдебен съвет в парламента не беше точно това – безплодна пиеса? Последната година медиите ни заливаха с „битката“ между ГЕРБ и БСП. То не бяха обвинения, заклеймяване, заплахи със съдебни процеси. Дойде време за назначаване на най-висшия орган в съдебната власт и довчерашните врагове по телевизиите се прегърнаха, взеха фуния назаем от ДПС и заедно наляха политическото си влияние в съдебната система. Правят го, защото ГЕРБ и БСП искат едно и също – моделът да оцелее. Моделът, който опитомява и им осигурява безконтролната власт да правят най-любимите си две неща: назначаване и усвояване. Това е моделът, заради който България си остава най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. Това е моделът, който трябва да бъде разбит. Докато това не стане, тези маскарадни врагове ще са единни и в стремежа си да не допуснат ефективна борба с корупцията, защото тя може да им развали „къщата от карти.“ И Нинова, и Борисов ще продължават да имитират антикорупционност, да играят ролите си на управляващи и опозиция, докато през това време държат борбата с корупцията затворена в статусите на своите фейсбук профили.

Почти 10 годишното управление на ГЕРБ ни доведе до фалит в сектор сигурност. Там, където произлезлите от сферата на МВР премиер и председател на парламентарна група обещаха да са най-смели, е и най-големият им провал. Стигна се дори до там, че телефон 112 за хора в беда не работеше. Държава, в която телефонните измамници разбиват психиката на възрастните, наркодилъри заливат децата с дрога по училища и дискотеки, синовете ги отвличат, а всеки втори КАТаджия взима подкуп и няма възмездие, няма на кого да се обадиш, това е държава в беда. Ние българите сме в беда с такъв сектор за сигурност. Който истински обича държавата си, прави нещо, а не я оставя на произвола на съдбата.

Много хора ще поставят под съмнение това, което казвам. Чувал съм го – та нали ДБГ беше част от Реформаторския блок, който управляваше с ГЕРБ до преди 10 месеца? Давам си сметка, че дори и когато съм влизал в остри сблъсъци с представители на ГЕРБ заради антикорупционния закон или за Изборния кодекс, или друго, то не се е чувало. Защото ние наистина станахме коалиционни партньори с тях, за да не допуснем БСП и ДПС до властта. Към края на управлението разбрахме, че бяхме партньори, но само на хартия. Истината е, че ГЕРБ не подкрепиха нито едно важно наше предложение. Нещо повече, отхвърлянето на антикорупционния закон и последващото му отлагане показа, че те целенасочено работеха против идеите ни. Научихме си урока – хищникът няма нужда от приятели в джунглата; види ли нещо да шава между дърветата, той го изяжда. Много скоро и Патриотичния фронт ще научат този урок по трудния начин.

Но най-страшно е да наблюдаваш какво става в общините на ГЕРБ. Суджук-гейт не е просто скандал – той е симптом. Симптом за стотици общини в България, които ГЕРБ управлява като свои феодални владения. Където бизнесът, който не дава подкупи, бива съсипан. Където тези, които могат – бягат зад граница, а тези които остават, се превръщат в работещи бедни. За първи път видях лично феодална община през 2013та г. Тогава Ботевград се управляваше от кмета на ГЕРБ, по-известен като Жоро Тухлата. Той толкова се беше само-забравил, че лепеше заплашителни бележки по входните врати на опонентите си. След Суджук-гейт е Хасково-гейт, предстоят и Стара Загора-гейт, Благоевград-гейт, София-гейт и т.н. Моделът е един и същ навсякъде.

Местната власт, от където ГЕРБ черпи най-много сили, е и тяхното най-слабо място. И точно там трябва да ударим на следващите избори за кмет и общински съветници. На местните избори през 2015 г. ДБГ успяхме да разбием няколко такива феодални владения и именно тогава ГЕРБ истински се изплашиха от Реформаторския блок. Спечелването на Плевен, Добрич, Смолян, Струмяни и останалите беше момента, в който започнаха мръсните номера на ГЕРБ срещу нас. Колеги, очевидно е какво трябва да направим - на местните избори през 2019 г. да умножим нашите кметове и общински съветници в София и по страната.

За тази цел всички ние трябва да заработим още от сега. Потърсете ПАРТНЬОРИТЕ, с които ще постигнете успех. Започнете преговори. Бъдете активни по местни теми, давайте пресконференции, правете събития, говорете с гражданите. В идните седмици започват обиколките ми по страната. Искам, когато се виждаме, да чувам вашите стратегии и да обсъждаме позициите ви по местните проблеми. Искам за хората на ДБГ да се чува по места.

Тук е мястото най-отговорно да заявя, че си давам ясна сметка, колко е трудна задачата, която си поставяме. Това не е задача за сам човек, не е задача и за неколцина извън парламентарни партии. За да превземем местните крепости на ГЕРБ ни трябва голяма и мотивирана армия. Разрастването на ДБГ структурите е неизменна част от уравнението. Наред с това трябва и още нещо. Необходим е широк Анти-ГЕРБ съюз, който да обедини демократичните хора и партии в България срещу полу-диктаторското управление на ГЕРБ по места. Съюз, който да постави вътре в себе си каузата над егото на лидерите и над фалшивите претенции за превъзходство. Съюз, който да бъде готов и за предсрочните парламентарни избори, които ГЕРБ ще предизвика, когато патерицата ПФ му стане прекалено къса. Или когато на хората им писне от лъжите.

Правителството нарича себе си европейско, а в същото време министърът на икономиката спира приватизацията и опитва абсолютно противозаконна национализация на частно военно предприятие в стил БКП през най-силните му години. Кабинетът чупи пръстите на бизнеса един по един с ново повишаване на осигуровки всяка година, за да сбъдне популистките си мечти. Таков правителство, няма как да издържи 4 години. Гответе се!

Европейските избори през 2019 г. са важен тест за Движение България на гражданите. Кой друг, ако не ние, можем да формулираме ясна визия за развитието на европейския път и българското участие в него. Ние трябва да се готвим за този момент, защото е наша задача да градим добрия образ на България в Европа, образът на силна и подредена държава, която отстоява интересите си на международната сцена.

Искам да ви припомня, че ДБГ е партията, която действа, освен да критикува. Ние ще се борим за участие в местната и националната власт, защото искаме промяна чрез: преграждане на външните влияния върху съда и прокуратурата, приемане на мерки за ограничаването на купуването на гласове и мъртвите души, спиране на партизанщината в администрацията, въвеждане на електронно управление, справяне с демографската криза и други.

Но над всичко това ДБГ трябва да знае своите най-важни приоритети, от които няма да отстъпи. За мен те са:

1.Сигурност за хората и срив в кражбите, измамите, отвличанията чрез спиране на корупцията в МВР

2. Увеличаване на пенсиите и заплатите в държавния и частния сектор – не изкуствено, а създавайки свободна среда за развитие на бизнеса и освобождаване на малките и средни предприятия от бюрократичния произвол и корупция

3. По-добро образование и наука без корупция

ефективна борба с корупцията прониква във всички сфери и на всички нива. Постигнем ли успех в тези си цели, имало е смисъл да се захванем с политиката.

Уважаеми делегати на 4-то Национално събрание на ДБГ, накрая искам още веднъж да благодаря за полученото доверие. Ще работя за това в партията да има добър диалог, прозрачност и комуникация. Най-важното нещо в нашата организация (впрочем така е и в семействата) е общуването. Аз не съм Доган, за да си седя само в Сараите, не съм и Борисов, за да ме гледате само в телевизора. И на кон рядко се качвам.

Изказване на новия председател на ДБГ Димитър Делчев
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре