Спорът не трябва да бъде кой да назначава ръководството на антикорупционното бюро и от кого да е зависим органът, а как да бъде независим от политическо и финансово влияние, каза в Седмицата по Дарик радио Меглена Кунева, първи български еврокомисар и бивш вицепремиер, по отношение на предлаганите проекти за закон за борба с корупцията.
Има органи, които се избират от Министерски съвет, от Народното събрание, от Президента, но към всички тях има отправяни критики, затова трябва да се намери начин за осиуряване на независимост на антикорупционното звено, коментира Кунева.

Тя припомни, че в предложения от нея първи законопроект за борба с корупцията по високите етажи навластта е имало механизъм за избор от електорално тяло от различни институции и граждани, което се разпуска след избора.

Не разбирам страха от неподписани сигнали. Едва 8% от гражданите биха се осмелили да напишат името си, за да няма саморазправа срещу тях. Всички политици трябва да са наясно, че сигналът води до административна проверка. Изправени сме пред избора да се доверим на българските граждани или на политиците, аз избирам първото, затова и бяхме предвидили възможността за защита на самоличността при подаване на сигнал, коментира Кунева.

Относно председателството на Съвета на Европейския съюз Кунева заяви, че ако през това време се постигне съгласие около плана за Брекзит, това би било сериозен успех за България. За жалост диалогът за бъдещето на Европа започва в края на тази година, а у нас все още такъв не е проведен, добави тя.

Кунева бе категорична, че затварянето на Шенген за България и Румъния не може да се използва като наказание за недовършени реформи. Да, реформи в България трябва да има, но ако искат да ни накажат за неизпълнение могат да вземат еврофондовете, но не и да се прави компромис със сигурността в Европа.

Попитана за референдума с Каталуния и могат ли да се правят сравнения със Съединението на България Кунева бе категорична, че това е недопустимо. Испания има Конституция, която не може да се нарушава, както във всяка представителна демокрация, и отношенията Каталуния – Испания, нямат никаква прилика с тези между България и Турската империя.

Борисов трябваше да реагира на думите на Вучич и опитите за сравнение на Каталуния и Косово, тъй като там ставаше въпрос за физическо оцеляване на хора, нарушаване на човешки права и война, каза още тя.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре