С решението си да отстрани единствената фирма, която предложи да осигури машини за предсрочните избори през март, ЦИК утъпква пътя пред бъдещата коалиция ГЕРБ - БСП. Като не слагат машина във всяка секция, което законът изрично предписва, ЦИК развързва ръцете на изборните брокери да направят това, в което са най-добри - да изманипулират вота в полза на т.нар големи партии.

 

Това коментира по повод решението на ЦИК за машинното гласуване Димитър Делчев от Националния координационен съвет на Реформаторския блок, водач на листата на РБ - Глас народен в Благоевградска област.

Наблюдаваме смяна на тактиката - след като не успяха да попречат на машинното гласуване като цяло, ЦИК решиха да саботират самия процес по инсталиране на машините в секциите. Това доказва, че планът изначално е бил да се наруши законът и да няма машини в секциите и той се е изпълнявал първо чрез бездействие, а после чрез противозаконни решения на отговорните за изборите. За жалост Комисията изпълни мократа поръчка на ГЕРБ, БСП и ДПС, без да се притеснява, че законът ще бъде нарушен, каза Делчев. Машинното гласуване ще премахне голяма част от пороците при изборния процес като т. нар "индийска нишка" с откраднати бюлетини, поправките в протоколите, с които се фалшифицира резултатът, умишленото неотчитане на преференции, гласуването от името на т.нар "мъртви души", припомни той.
Очевидно честните избори не са в интерес на големите партии и с всички сили се работи за запазване на старите порочни практики, коментира Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре