Служебният министър на образованието и науката има два месеца, за да изпълни препоръките от европейския одит на европрограмата за образование и наука

- Г-жо Кунева, как ще завърши скандалът с парите за оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж"?

 

- Не бих употребила думата скандал. Има европейски одит на програмата и погрешна комуникация от страна на служебния министър. Със своите изяви министър Денков направи внушение, че са спрени средства, и се наложи Европейската комисия да го опровергава. Но в системата на образованието това внушение отекна и учители и директори се питат да изпълняват ли проектите по най-голямата програма с евросредства „Твоят час", на стойност 140 млн. лв.

За министър Денков оперативната програма и установените слабости не просто не са нови. той е заместник-министърът, който близо 2 г. отговаря за програмата. За този период в МОН са се сменили трима министри. Проф. Денков е основен автор, както той сам признава, и до април 2016 г. носи пряка отговорност за всичко случило се. Началникът на неговия политически кабинет г-н Иван Модев беше директор на дирекцията в МОН, която отговаря за програмата, до декември 2016 г. Одитът засяга преди всичко действия и бездействия на този екип. Отказът на служебния министър да признае своето участие силно ме изненада. Не защото е некоректно да се прехвърля отговорността, а защото този подход пречи да се видят проблемите и да се предложат точните решения.

- Служебният министър ви обвини, че по ваше време изпълнителният и контролният орган по тази програма са били събрани в едно и това е причината програмата да е в риск от спиране.

- Смесването на функции по управление, изпълнение и контрол на програмата в едно министерство е модел, който заварих, и европейските одитори препоръчват да се коригира.

Ако логиката на министър Денков е вярна, би следвало проблемът с разделянето на функции да е решен. Защо тогава ни дават два месеца, за да предложим промяна? И как като зам.-министър Денков е отговорил едновременно за оперативната програма и за висшето образование, където МОН изпълнява проекти - студентски стипендии, студентски практики, рейтингова система? Случаят е напълно идентичен.

Предложих решение на служебния министър за правилното разделяне на функциите още при встъпването му в длъжност. Всъщност оставих му цял план с конкретни мерки по всяка от препоръките на одиторите. Жалко е, че вместо работата по този план да продължи, няколко седмици ръководният екип на МОН губи време и с некоректна и невярна комуникация създава излишно напрежение.

Министър Денков има двумесечен срок, за да изпълни препоръките. Ако не го направи, загубата ще е за България и за българското образование и наука.

- Каква е истината за т.нар. ромски проекти, които вие дадохте на прокуратурата? Министър Денков твърди, че не са предмет на одита.

-Чух, че го казва, и съм много притеснена от това. Значи нищо не е разбрал. Конкретните проекти, които спрях, не са коментирани от европейските одитори именно защото ги спрях. Помните ли за какво става дума? Няколко току-що създадени организации, регистрирани на един адрес, без опит и без доказателства, че работят с ромски деца, бяха одобрени да получат по 500 000 лева за проект. Предотвратих реална измама с евросредства.

Европейският одит не разглежда проект по проект. Прави се извадка. И от нея се виждат толкова съществени пропуски, че можем да говорим за порочен оценителен процес.

Аз спрях три проекта, но как са оценени останалите? Това е големият въпрос. Неслучайно от България се иска да наложи финансови корекции по ромските проекти, като един от вариантите е корекцията да е плоска, т.е. да се приложи за всички одобрени проекти, а те са десетки. Жалко е, че нито ръководството на МОН, нито вицепремиерите по еврофондовете виждат тези сериозни проблеми.

Нима наистина не знаят, че финансови корекции се налагат, ако се открият нередности в самите проекти? Нима не знаят, че спрените от мен плащания са именно за това? Нима сигналите, които получаваме от български организации за корупция по проекти,не заслужават толкова внимание, колкото и европейският одит?

- Това ли са най-тежките констатации на европейския одит?

- Категорично! За съжаление, те остават без отговор от сегашния екип на министерството. А това е екипът, организирал оценяването по тези процедури. Министър Денков предпочете да се фокусира върху това, че за няколко месеца съм поела функциите на ръководител на управляващия орган. Направих го, за да дам ясен знак, че дори намек за корупция няма да остане без последици. Поисках одит, наложих дисциплинарни санкции, сезирах прокуратурата и ДАНС. Да се краде от образование, и то на ромски деца. е най-ниската точка на морала. Предпочетох да не замълча, да не прикривам и сама да поема отговорност за програмата, докато приключат проверките. И съм убедена, че в този момент това беше правилното решение.

- Според вас служебният министър е прекратил предложена от него процедура за определяне на оценители на проектите за научни центрове н това поставя в риск 350 млн. лв. по оперативната програма?

- Преди дни служебният министър обяви прекратяване на обществената поръчка за избор на оценители на проектите за научни центрове. Става дума за проекти по две процедури -за изграждане на центрове за върхови постижения и на центрове по компетентност.

Общата стойност е 350 млн. лв. и това са пари, жизнено-необходими за българската наука

Подходът оценителите да бъдат избрани с обществена поръчка, т.е. да се избере фирма с международен опит, която ще ги набере, ще предложи необходимия брой, ще ги организира и координира, за да са на разположение през целия период на оценката. Това е предложил проф. Денков като зам.-министър. Поръчката беше обявена през септември 2016 г., четири компании подадоха оферти, комисия работи по оценка на офертите и в края на януари 2017 г. излезе с окончателен доклад с резултатите, с който проф. Денков се е запознал, вече като министър. След три седмици чудене обяви, че процедурата се прекратява. Мотивът е, че липсва пълна информация за научната експертиза на предложените учени. Дали учените отговарят на изискванията, се проверява чрез бази данни, за които МОН има абонамент. И това, доколкото знам, е направено. Затова този мотив не е убедителен.

- Защо тогава се прекратява процедурата и защо поискахте служебният министър да декларира дали има конфликт на интереси?

- Силно ме притесни публичният коментар на министър Денков, че в процедурата не са се явили най-добрите фирми.

Когато министър каже, че не са се явили най-добрите фирми, няма как да не зададем въпроса някоя конкретна фирма ли има предвид. Рязката смяна на подхода предизвиква сериозни рискове. На 28 февруари 2017 г. изтича срокът за приемане на проекти за научни центрове и ние не просто нямаме избрани оценители, а нямаме ясна идея как изобщо ще продължи процесът. Предложената от служебния министър нова форма за избор на оценители е опасна и с неясен резултат.

Каква е гаранцията, че ще се явят достатъчно учени, отговарящи на изискванията? Нали не си представяме как учени от цял свят отварят ежедневно сайта на Централното координационно звено, за да видят какъв конкурс е обявен. Как ще сме сигурни, че точно определени учени няма да бъдат подканени и насърчени да участват? Как звеното в МС ще провери тяхната експертиза?

Когато министър Денков се отказва от подход, който горещо е защитавал, и предлага напълно различен без гаранции за резултат, въпросът е какво се крие зад това. Затова аз поисках той публично да декларира има ли конфликт на интереси и участвал ли е пряко или косвено в разработването на проекти за научни центрове. Правилно е също така след 28 февруари МОН да оповести всички кандидати по процедурите за научни центрове, за да знаем кои научни организации, кои университети, кои неправителствени организации стоят зад проектите.

- Законът за борба с корупцията, на който бяхте движещ фактор, отново се предлага под друга форма да бъде приет. Служебното правителство ще го пренаписва и внесе за следващия парламент, защото това е важно условие за премахването на мониторинга на България?

- Законът, който предложих. е добър закон, който следва най-високи европейски стандарти. Той създава силен инструмент за борба с корупцията по високите етажи. Това е закон, зад който трябва да застане правителство с програма за управление, с ясна парламентарна подкрепа и отговорност. Служебното правителство няма тези ресурси. И не е правилно да предлага политики, които дори няма шанс да започне да изпълнява.

- Защо се отказахте сама да се кандидатирате за депутат?

- Повече от 15 г. съм работила почтено в интерес на страната си, поела съм много отговорности и съм водила много битки. Сега искам да дам път на младите политици -такива има много в нашата партия. Това са хора с лидерски качества и голяма работоспособност. Въпреки че аз не съм кандидат-депутат, ще работя активно в кампанията и ще подкрепям лицата на коалицията „Реформаторски блок -Глас народен" активно.

- Защо се разроиха проевропейските партии преди изборите?

- Въпрос на лична амбиция и на стил на политическо поведение. РБ беше и остава най-солидната формация, която привлича дясномислещите хора.

- Бойко Борисов съжали, че ви е направил министър на образованието? Вашият коментар?

- В предизборно време често се говорят странни неща. Но ако преди половин година г-н Борисов се разграничи от предложението ми, направено на Националния учителски събор, за увеличение на учителските заплати с 10%, по-късно го подкрепи и през бюджета, а днес вече говори за 100% увеличение на заплатите на учителите - то дори и само заради това моята работа като министър на образованието и науката е имала смисъл.

Автор: Борислав Зюмбюлев

Източник: в-к "24 часа"

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре