РБ ще е единствената алтернатива в дясно в следващия парламент, посочи Тренчев

Най-пагубно за страната би било да се направи широка коалиция БСП - ГЕРБ. Вярно е, че г-жа Нинова и г-н Борисов говорят много „в един глас” и ще им се стори удобно да предложат нещо като немската коалиция - уж за да изкарат председателството на ЕС. Според нас обаче  разделението ляво-дясно трябва да е много отчетливо, защото е въпрос на икономика, доходи и стабилност. Това коментира в България он ер Антони Тренчев от Реформаторския блок.

 

Единствената алтернатива в дясно в следващия парламент ще е РБ. Ние сме и единствената от десните формации, които ще влязат в 44-то Народно събрание, допълни той и подчерта, че с ГЕРБ Реформаторите са конкуренти на изборите, макар че в ЕНП са в едно семейство. Нещата са ясни – или дясно-центристко управление на страната, или идват БСП и ДПС – партиите, които гражданите изгониха с камъни от властта и с протести над 400 дни, подчерта Тренчев.

Той допълни, че РБ и ГЕРБ са конкуренти и коректив на ГЕРБ включително по въпроси като мажоритарната система в два тура. Никъде в развитите страни от ЕС няма такава система – има я само в Джибути. Ние, от РБ, сме против чиста мажоритарна система в два тура, защото ще доведе до 2 партии, което е мечтата на двете големи, но това е вредно за демокрацията у нас, подчерта Тренчев. По думите му, по-добрият способ е преференция без праг, защото е инструмент всеки избирател да може да пренареди листата .

За популизма в предизборната кампания Антони Тренчев каза, че торбата с лъжите не е сложена на тезгяха от РБ, а от други партии – и в дясно, и в ляво. Ние пенсии по 700 лева и заплати по 1500 лева на всички не обещаваме. Напротив, казваме, че е възможно стабилен растеж от минимум 3 % на годишна база на БВП, което да се отрази положително на вдигането на доходите на хората, каза той. Освен стабилен ръст на икономиката, РБ се фокусира в радикална борба с корупцията. Законът, който внесохме за борбата с корупцията по високите етажи, остава за 44-то Народно събрание, защото беше умишлено отлаган след приемането му на първо четене, каза Тренчев.

Той подчерта, че за РБ е важно постепенното намаляване на ДДС от 20 % на 18 %, вдигането на прага за регистрация по ДДС, нова методология за пресмятане на такса смет. Това се прави, като влезеш в Парламента, не като обещаваш невъзможни неща на килограм, коментира Тренчев.

По думите му, РБ може да постигне минимум 21 депутати в следващия парламент.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре